נוסע ששב מתאילנד עורר את חשדם של בודקי המכס בנתב"ג, לאחר שבחמש המזוודות שלו התגלו כ-300 שתילים של בננה ושרך קרן אייל. הנוסע, רופא תושב מרכז הארץ, הסביר כי מדובר בתחביב אישי וכי הצמחים נועדו לגינתו הפרטית, שלדבריו הפכה עם השנים ל"ג'ונגל". השתילים הוחרמו על ידי מפקחי השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון. הנוסע נחקר על ידי חוקרי מכס נתב"ג, ונפתחו נגדו הליכים משפטיים.
עלול לגרום נזק בלתי הפיך
מאחורי המקרה עומד חשש משמעותי לחדירת מזיקים ומחלות צמחים לישראל. במשרד החקלאות מדגישים כי גם הכנסת צמח בודד לשימוש אישי, ללא האישורים הנדרשים, עלולה להביא לחדירת גורמים מזיקים שאינם קיימים בארץ ולגרום נזק בלתי הפיך לצמחייה המקומית ולענפי חקלאות שלמים. במקרה של שתילי בננה שמקורם בתאילנד, הסיכון משמעותי במיוחד, כיוון שבמדינה קיימים מזיקים ומחוללי מחלות שאינם מצויים בישראל, וחדירתם עלולה לפגוע קשות בענף הבננות המקומי ואף לסכן את המשך קיומו.
שלומית ציוני, מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון, הזהירה: "גם צמח קטן במזוודה, פרי או ירק בודד עלולים לגרום לנזק עצום לחקלאות ולטבע בישראל. גם צמחים שנראים בריאים עלולים לשאת מזיקים ומחלות שאינם קיימים בארץ, ולגרום לנזק בלתי הפיך ואף לסכן ענפי חקלאות שלמים".