הורמוז ייפתח בתוך שבעה ימים: ההצעה האיראנית לסיום המלחמה

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן אמר כי טהרן עדיין מוכנה להתקדם להסכם עם ארצות הברית, בעוד שר החוץ עראקצ'י חשף תוכנית חדשה שלפיה מצר הורמוז ייפתח מחדש אם וושינגטון תעמוד בתנאים שהוסכמו בין הצדדים

חדשות כיפה חדשות כיפה 25/09/26 07:27 יד בתשרי התשפז

עקבו אחרינו בגוגל

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן שידר מסר של נכונות לחזור למסלול מדיני מול ארצות הברית, במקביל להצעה חדשה שהעבירה טהרן לממשל טראמפ. בריאיון שקיים אתמול (ה') לרשת "פוקס ניוז" אמר פזשכיאן כי איראן עדיין מוכנה להתקדם על בסיס ההבנות שהושגו בין הצדדים, בעוד שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הציג תוכנית שלפיה מצר הורמוז ייפתח מחדש בתוך שבעה ימים, בכפוף לעמידה בתנאים שהציבה טהרן.

"איננו חפצים במלחמה, אך נגיב בעוצמה"

בריאיון למראיין ברט באייר נשאל פזשכיאן אם איראן מעדיפה מלחמה או הסכם מדיני עם ארצות הברית. "לא בחרנו במלחמה, המלחמה נכפתה עלינו. איננו חפצים במלחמה, אך בכל פעם שתוקפים אותנו אנו מחויבים להגן על עצמנו", אמר. לדבריו, איראן מעולם לא פתחה במלחמה, אך אם ארצות הברית תבחר להמשיך בלחימה, טהרן "תגיב בעוצמה ובנחישות".

הורמוז ייפתח בתוך שבעה ימים: ההצעה האיראנית לסיום המלחמה
מצר הורמוז, צילום: sawatdinak,Shutterstock

בהמשך התייחס הנשיא האיראני לאפשרות של הסדר עם וושינגטון ולוויתורים שאיראן תהיה מוכנה לקבל. "הגענו להסכם עם הנשיא שלכם שנחתם, ומבחינתנו אנו עדיין מוכנים להתקדם על בסיס אותם עקרונות ומסגרת שהוסכמו", אמר. פזשכיאן תקף במקביל את מדיניות הלחץ האמריקנית וטען כי מטרתה להביא את איראן לכניעה מחוץ למסגרת החוק הבין-לאומי.

במקביל, שר החוץ עראקצ'י אמר לקבוצת עיתונאים ואנשי מכוני מחקר בניו יורק כי איראן העבירה השבוע לממשל טראמפ תוכנית חדשה בת שבעה ימים. לפי הדיווח, אם ארצות הברית תעמוד בתנאים שעליהם הסכימו הצדדים במזכר ההבנות מיוני, איראן תפתח ביום השביעי את מצר הורמוז מחדש ותחדש את המשא ומתן להסדר קבע.

השיחות חודשו בעצרת האו"ם

ההצעה מגיעה על רקע המגעים העקיפים בין המשלחות האמריקנית והאיראנית בשולי העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, כאשר מצר הורמוז נותר אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בעימות. כבר בימים האחרונים דווח כי טהרן מוכנה לפתוח את נתיב השיט בתוך שבוע, אם ארצות הברית תפחית את הלחץ הצבאי ותסיר את המצור על נמלי איראן.

פזשכיאן עצמו דחה בריאיון את הטענה שאיראן היא שסגרה את המצר. "לא אנחנו סגרנו את מצר הורמוז, המצרים היו פתוחים", אמר, וטען כי ארצות הברית תקפה את איראן ללא הצדקה חוקית וכי בתקיפות נהרגו מדענים, מפקדי צבא ובכירים איראנים.