ראש השב"כ לשעבר רונן בר קיים במהלך המלחמה מגעים ישירים עם בכירי חמאס השוהים בחו"ל, במסגרת המאמצים לקדם את שחרור החטופים. כך פורסם הערב (ה') בחדשות 12 ובאישור הצנזורה הצבאית. על פי הפרסום, בר הודה במהלך דיון בקבינט בשנת 2025 כי התקיימו מגעים כאלה, והדגיש בפני השרים כי המהלך נעשה לאחר שקיבל את אישורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"הקשר הזה כבר היה קיים"
בר הסביר כי בכירי חמאס מחוץ לרצועה היו מעורבים גם בעבר בקידום המשא ומתן סביב סוגיית החטופים. לדבריו, זה היה אחד הגורמים לכך שהתקיימו עמם קשרים ישירים במסגרת המאמצים להשגת עסקה.
במהלך הדיון אף העלה בר תמיהה בנוגע להחלטה להעביר את הטיפול במשא ומתן לצוות אחר, כאשר לדבריו הקשר עם אותם גורמים כבר נבנה ונוהל על ידי השב"כ. כאמור, הפרטים נאסרו לפרסום בזמן אמת, ורק כעת הותרו לפרסום.
על רקע פרשה נוספת
כזכור, התרת הפרסום מגיעה זמן קצר לאחר חשיפה נוספת הנוגעת למגעים עם חמאס. מוקדם יותר נחשף כי נתניהו קיים בעבר קשרים ישירים עם בכיר חמאס ע'אזי חמד במהלך מבצע "צוק איתן", באמצעות איש העסקים שלומי פוגל. על פי הפרסום, המגעים שנוהלו אז התקיימו במקביל לערוץ משא ומתן נוסף שנוהל על ידי מערכת הביטחון, וללא ידיעתה.
בכירי מערכת הביטחון אף עימתו את נתניהו עם הטענות בזמן אמת. לפי הפרסום, ראש הממשלה הכחיש תחילה כי הוא מכיר את המהלך וביקש לזמן את פוגל ולהורות לו להפסיק את פעילותו. אלא שפוגל המשיך במגעים, ובהמשך הציג תיעודים של תדרוכים שקיבל מראש המל"ל דאז, יוסי כהן. בתיעודים הופיעו, בין היתר, מסרים שלטענתו נדרש להעביר לחמד מטעם ראש הממשלה.