הממסד הפוליטי האמריקני נפרד הערב (ג') מאחד מבכירי המחוקקים הרפובליקנים בדור האחרון: הסנאטור לינדזי גרהאם, שמת לפני כשבועיים וחצי באופן פתאומי. בטקס האשכבה שנערך בקתדרלה הלאומית בוושינגטון השתתפו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. בנאום הפרידה שלו כינה טראמפ את גרהאם "ענק בסנאט האמריקני" ושיבח את פועלו לאורך יותר משלושה עשורים בוושינגטון. "הוא נתן לאמריקה את לבו, עד שהלב עצמו פסק", אמר הנשיא.

טראמפ וגרהאם, צילום: שאטרסטוק

נתניהו ורעייתו שרה הגיעו לטקס לאחר פגישתו עם טראמפ בבית הלבן, ונצפו משוחחים עם בכירים בממשל האמריקני, בהם מזכיר המדינה מרקו רוביו, שר ההגנה פיט הגסת' וראש ה-CIA ג'ון רטקליף. במהלך האירוע החליף נתניהו גם כמה מילים עם זלנסקי, שישב אף הוא בין מנהיגי העולם שהגיעו לחלוק כבוד אחרון לסנאטור.

אחד מבעלי הברית הקרובים של ישראל

גרהאם, שכיהן במשך 31 שנים בקונגרס האמריקני - תחילה בבית הנבחרים ובהמשך בסנאט - נחשב לאחד מבעלי הברית הקרובים ביותר של ישראל במפלגה הרפובליקנית. הוא הרבה להביע תמיכה בישראל, ביקר בארץ פעמים רבות והתייצב לצד מדיניותה במיוחד לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר.

לאורך השנים היה גרהאם מהקולות הבולטים בארה"ב נגד תוכנית הגרעין האיראנית, והזהיר שוב ושוב מפני האיום הנשקף לדבריו מטהראן. בנוסף תמך במאבק נגד חמאס ובזכותה של ישראל לפעול להשמדת ארגוני הטרור.

למרות שבעבר היה יריב פוליטי של טראמפ ואף התמודד מולו בפריימריז הרפובליקניים ב-2016, בהמשך הפך גרהאם לאחד מבעלי בריתו המרכזיים של הנשיא בקונגרס והשפיע רבות על מדיניות החוץ האמריקנית.

"אמריקה איבדה פטריוט גדול"

ראש הממשלה נתניהו ספד לו מוקדם יותר ואמר כי "אמריקה איבדה פטריוט גדול, ישראל איבדה את אחד מידידיה ותומכיה הגדולים ביותר, ואני איבדתי חבר יקר". לדבריו, גרהאם היה "מחויב בכל מאודו לביטחונה של ארה"ב, לביטחונה של ישראל ולמאבק הבלתי פוסק באנטישמיות".

גרהאם מת ב-11 ביולי בגיל 71, בעקבות קרע באבי העורקים, יום לאחר ביקור באוקראינה ופגישה עם הנשיא זלנסקי. מחר יובא ארונו לקבורה במדינת דרום קרוליינה, שאותה ייצג במשך עשרות שנים.