מה שהתחיל לפני 36 שנים עם ארבע משפחות בלבד, הפך לאחד היישובים הבולטים בשומרון. אבני חפץ ממשיך לצמוח בקצב מהיר, עם מאות משפחות, מוסדות חינוך, השקעה בנוער ותוכניות להתרחבות משמעותית בשנים הקרובות. היישוב, שנמצא בלב השומרון, מתוכנן להפוך בעתיד ליישוב גדול בהרבה - כאשר הגבעות שסביבו מיועדות להמשך בנייה ואכלוס.
"התחלנו מארבע משפחות - היום אנחנו 700"
יגאל דילמוני, מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר ותושב היישוב, מספר כי החזון להקמת יישוב גדול היה קיים כבר מההתחלה. "מהיום הראשון של הקמתו דובר על הקמה של יישוב עירוני גדול", הוא אומר. "כל הגבעות הריקות שאתם רואים כאן - כולן חלק מהתוכנית העתידית של היישוב שאמור להתפתח למעל 2,000 משפחות".
לדבריו, אבני חפץ כבר עבר שינוי משמעותי: "התחילו כאן ארבע משפחות, היום אנחנו עומדים על 700 משפחות והיישוב צומח וגדל". מעבר להתרחבות במספר התושבים, היישוב ממשיך לפתח שירותים חדשים עבור המשפחות - חדר כושר, גני שעשועים, פעלתון ומוקדי פעילות נוספים.
"יש פה הכול - לא צריך לנסוע למרכז"
לדברי התושבים, אחד היתרונות הגדולים של אבני חפץ הוא השילוב בין חיי קהילה חזקים לבין איכות חיים. יעל גדעון, תושבת היישוב, מספרת: "יש פה המון משפחות צעירות. קהילה צעירה. יש לנו פעילויות לנוער, פעילויות לילדים וחיי קהילה תוססים. כל הזמן קורה פה משהו".
לדבריה, גם חוויית השבת ביישוב שונה: "תמיד יש פה ילדים, יש מלא גני שעשועים. הילדים נהנים, משחקים עם חברים ועם הקהילה". יו"ר ועד היישוב רעות קרויזר מוסיפה: "אבני חפץ הוא ישוב שהוא משפחה, ישוב שהוא קהילה. ישוב תורני פה בשומרון".
בית הספר שזכה להכרה: "מגדלים ילדים עם אמונה עצמית"
אחד ממוקדי הגאווה של היישוב הוא בית הספר "אחיה", שנחשב לאחד מבתי הספר הבולטים בשומרון. שלומי לוי, מורה בבית הספר במשך 19 שנים וזוכה בתואר "מורה המאה", מספר על הגישה החינוכית במקום: "בית הספר שלנו מתייחד בזה שהוא בית ספר תורני. יש בו הרבה שיעורים ופרויקטים תורניים". לדבריו, אחת היוזמות הייתה לימוד כל התנ"ך עם תלמידים: "למדתי איתם את כל התנ"ך, כל 24 הספרים. אחר כך עשינו טיול שקישר אותם גם לשומרון וגם ללימוד התנ"ך".
גם נועה עומיסי, סגנית מנהלת בית הספר וזוכת תואר "מורה המאה", מדגישה את הערכים שמובילים את הצוות: "אנחנו מאמינים בילדים שלנו ורוצים לגדל ילדים ונערים שמאמינים בעצמם, שהולכים עם אמונה עצמית חזקה לכל אורך החיים שלהם".
הנוער שמוביל: פרויקטים במיליוני שקלים
באבני חפץ לא מסתפקים רק בפעילות לילדים - גם בני הנוער מקבלים מקום מרכזי בקהילה. אביטל יוגוביץ', מנהלת מחלקת הנוער ביישוב, מספרת כי בני הנוער מעורבים בפרויקטים משמעותיים: "יש לנו נוער מדהים שיוזם ומוביל".
בין היתר, בני הנוער לקחו חלק בשיפוץ מצפה היישוב ובשיקום בור מים עתיק. בנוסף, הוקם עבורם מתחם נוער בהשקעה של יותר מ־2.5 מיליון שקלים, הכולל פינות פויקה, פרגולה, מנגלים, שולחנות משחק ומטבח. "המטרה היא לתת לנוער שלנו מקום לשנות, לבנות, להוביל וליזום", היא אומרת.
השומרון שמתפתח מול העיניים
אבני חפץ מציג כיום שילוב בין התיישבות ותיקה לבין קהילה צעירה שנמצאת בתהליך צמיחה. עם תוכניות להתרחבות משמעותית, מערכת חינוך חזקה והשקעה בתושבים - היישוב ממשיך לממש את החזון שהחל לפני יותר משלושה עשורים. "אנחנו גרים פה בתוך השומרון, במרחב כפרי, בלב ארץ התנ"ך, עם כל מה שצריך לתושבים", מסכם דילמוני. "לא צריך לנסוע לנתניה, לא צריך לנסוע לכפר סבא או לרעננה - יש כאן הכול".