אחת ולתמיד: איך ערוצי הטלגרם יודעים על שיגורים לפני כולם?

תופעת ערוצי הטלגרם שמדווחים על שיגורים מאיראן לפני פיקוד העורף הפכה לנפוצה במהלך המלחמה הנוכחית, במיוחד עם כניסת ההתרעות המוקדמות של לשימוש נרחב. כיצד הם עושים זאת, ולמה פיקוד העורף לא מעדכן את הציבור קודם לכן? | כל הפרטים

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/03/26 15:15 יא בניסן התשפו

השיגורים מאיראן לעבר ישראל נמשכים כבר חודש, והסוף לא נראה באופק. ישראלים רבים מוצאים את עצמם מדי יום ולילה במירוץ נגד השעון כדי להגיע למרחבים המוגנים, שלעיתים אינם קרובים או נוחים. על רקע זה, ומתוך רצון לקבל מידע מוקדם יותר, התפתחה תופעה של ערוצי טלגרם וכתבים שמעדכנים על שיגורים מאיראן עוד לפני פרסום ההתרעה המקדימה של פיקוד העורף.

בצה"ל המידע מתקבל בזמן אמת באמצעות חיישנים ייעודיים

השאלה המתבקשת היא: אם אכן מתבצע שיגור מאיראן, מדוע פיקוד העורף לא מעדכן מיד עם קבלת המידע? בצה"ל המידע מתקבל בזמן אמת באמצעות חיישנים ייעודיים, אך הוא מופץ לציבור רק לאחר תהליך הבחנה מהיר, שמטרתו לוודא דיוק. כך יכול פיקוד העורף להוציא התרעה מהימנה וממוקדת, מבלי להתריע בפני אזרחים שאינם נמצאים בסכנה.

אז כיצד פועלים ערוצי הטלגרם? ככל הנראה באמצעות מערכת המכונה "השוע"ל האזרחי", מערכת שמפיצה מידע ראשוני וגולמי לגופי חירום כמו מד"א והמשטרה. ישנם ערוצי טלגרם וואטסאפ שהצליחו להתחבר למערכת ולהעבירו הלאה בערוצים השונים. עם זאת, מדובר במידע שאינו מאומת במלואו, ולכן הוא עשוי להיות פחות מדויק מההתרעות הרשמיות של פיקוד העורף, שנמסרות רק לאחר אימות הנתונים.

קבוצות טלגרם, חלקן מתריעות עוד לפני פיקוד העורף

קבוצות טלגרם, חלקן מתריעות עוד לפני פיקוד העורף צילום: New Africa,Shutterstock, צילום מסך

בדובר צה"ל הסבירו בעבר את נהלי המערכת: "מערכת השוע"ל נועדה לסייע לקשר בין פיקוד העורף לרשויות המקומיות, לארגוני החירום ולמשרדי הממשלה. ההרשאות ושכבות המידע המוצגות במערכת למשתמשים נבחנים על ידי הגורמים המוסמכים לכך בצה"ל". יחד עם זאת הוסיפו בצה"ל ובפיקוד כי הם "העורף קוראים לציבור להתעדכן אצל הגורמים הרשמיים".