טראמפ הזהיר, נתניהו התעלם: הדרמה מאחורי הפיצוצים בטהרן

מתיחות בין וושינגטון לירושלים: דיווח חדש טוען כי מאחורי הקלעים של התקיפה הישראלית על מכלי הנפט בטהרן, ארה"ב הזהירה שלא לתקוף את המתחם מחשש להסלמה

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/03/26 08:46 כז באדר התשפו

טראמפ הזהיר, נתניהו התעלם: הדרמה מאחורי הפיצוצים בטהרן
טראמפ ונתניהו בכנסת |, צילום: Yonatan Sindel,Flash90

נשיא ארצות הברית טראמפ ומפקד סנטקום אדמירל בראד קופר הזהירו את ישראל שלא לתקוף את מכלי הנפט הגדולים מחוץ לטהרן. למרות האזהרות, ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לאשר את התקיפה. בישראל העריכו כי פגיעה במתקנים הללו תערער את הנהגת איראן ותיצור כאוס פנימי, הערכה שהתבררה בהמשך כשגויה - כך דיווח הלילה (ב') הניו יורק טיימס.

בארה"ב חששו, ישראל התעלמה

בממשל האמריקני ניסו לבלום את המהלך מחשש להסלמה אזורית. גורמים בוושינגטון חששו כי תקיפה של מתקני האנרגיה תגרור תגובה איראנית רחבה נגד תשתיות נפט במזרח התיכון. למרות זאת, ישראל תקפה את המאגרים לפני כשבוע, והמהלך הוביל לשרפות גדולות במקום ולעלייה ראשונית במחירי הנפט בעולם.

על פי הדיווח, גורמים בבית הלבן הגיעו למסקנה כי נתניהו ביקש ליצור מראות דרמטיים של ההרס בטהרן. לפי אחד מבכירי הממשל, ההערכה הישראלית הייתה כי המכלים הבוערים יערערו את יציבות המשטר האיראני. בפועל, לאחר התקיפה איראן הגבירה את מתקפות הכטב"ם נגד מתקני נפט בסעודיה ובאיחוד האמירויות.

המתיחות בין וושינגטון לירושלים אינה מוגבלת רק לנושא מתקני הנפט. לפי הדיווח, בממשל טראמפ קיימת גם ביקורת על התקיפות של צה"ל בלבנון. גורמים אמריקנים סבורים כי הפעולות בזירה הזו מגבירות את הסיכון להתרחבות המלחמה האזורית ומסיטות משאבים ותשומת לב מהמערכה המרכזית מול איראן.