"אם היא לוחמת היא לא דתיה": ההתכתבויות הפנימיות של ראשי "תורת לחימה"

"טרלול פרוגרסיבי"; "הרבצ"ר ישן"; "במגזר התפתחה 'תורה נשית', זו מגפה". הארגון "תורת לחימה" פועל תחת הסלוגן "צבא יהודי מנצח" במטרה לקדם ערכים אולטרה שמרניים בתוך הצבא, אך מתחת לפני השטח חותרים ראשיה תחת הרבנות הצבאית | ומה לגבי לוחמות דתיות? יו"ר הארגון, הרב איתי אסמן: "אם היא לוחמת היא לא דתיה"

ישועה תורג'מן ישועה תורג'מן, חדשות כיפה 11/02/26 18:20 כד בשבט התשפו

"אם היא לוחמת היא לא דתיה": ההתכתבויות הפנימיות של ראשי "תורת לחימה"
"אם היא לוחמת היא לא דתיה", למצולמת אין קשר לנאמר בכתבה, צילום: Hadas Parush/Flash90 | CC BY-SA 4.0, יאיר דב

ארגון "תורת לחימה" נלחם לכאורה לטובת קידום ערכים יהודיים ושמרניים בתוך הצבא, הסלוגן הראשי שמקדם האתר של הארגון הוא "רוח תורה למען צה"ל". למה לכאורה? כי ראשי הארגון, כך עולה מעשרות ציטוטים בהתכתבויות וואטסאפ פנימיות שיפורסמו במלואן בעלון השבת "הדור" בסוף השבוע הקרוב, חותרים באופן תדיר נגד הרבנות הצבאית והרב הצבאי הראשי, הרב אייל קרים. בראש הארגון עומדים שני רבנים צבאיים, הרב אביעד גדות המנכ"ל והרב איתי אסמן, יו"ר הארגון.

"אם היא לוחמת היא לא דתיה"

הארגון, שבעיני רבים נחשב לקיצוני ופרובוקטיבי, מתנגד בתקיפות לפקודת השירות המשותף בצה"ל, לגיוס נשים ולוחמות, לשדרה הפיקודית של הצבא, נוסף על התנגדות אינטנסיבית לגיוס חרדים. ההתכתבויות בקבוצה חושפות את משנתו של אסמן באשר לשילוב נשים בצבא ולנשים בכלל. "אם היא לוחמת היא לא דתיה", הוא קובע.

בהמשך הוא מוסיף: "גם אם מי שהולכת לקרבי שומרת שבת וכשרות, היא נמצאת בכל כך הרבה בעיות הלכתיות שאני ספק כמה יראת שמיים יש לה". לרב אסמן יש ביקורת בנושא גם על המגזר הדתי עצמו: "אני חושב שהתפתחה במגזר הדתי לאומי סוג של 'תורה נשית', הרבה מאוד רגשות, התעסקות בסגנון ולא בתוכן", הוא מוסיף: "זו מגיפה".

הרב אביעד גדות

הרב אביעד גדות, צילום מסך ערוץ 20

היעד המרכזי - הרב הצבאי: "יוותר על משכורת של תת אלוף?"

נראה שהיעד המרכזי של צמד מובילי הארגון הוא הרב הצבאי הראשי עצמו, הרב אייל קרים. בהתכתבות בקבוצה פנימית של רבנים צבאיים תוקפים השניים בזה אחר זה: "אין רבצ"ר, ישן", כותב גדות ואסמן מגביר את הטון: "לא ישן, הוא קידם בכל הכוח את פקודת הערבוביה (פקודת השירות המשותף), מי יוותר על משכורת של תת אלוף, איך צריך להתייחס לתלמיד חכם שמקדם פקודה שמזנה את כל צה"ל".

אסמן, עושה רושם מההתכתבויות, מקדם תיאוריה נרחבת לפיה הרמטכ"ל הקודם הרצי הלוי השאיר את הרב קרים בתפקידו רק כדי למנות את ראש ענף הלכה, הרב אודי שוורץ לרבצ"ר הבא. גורמים ברבנות הצבאית הגיבו ל"הדור" ותקפו בתגובה את גדות ואסמן, לטענתם השניים כלל לא בקיאים בנעשה ברבנות: "ההתנהלות שלהם פוגעת ברבנות הצבאית".

אייל קרים

אייל קרים, צילום: יונתן סינדל/פלאש90

בתגובה לדברים, אמר הרב אסמן: "על עבודתי ברבנות הצבאית הנני זוכה להערכה רבה מקרב החיילים והמפקדים, וכן מקרב הרבנות הצבאית, רק לאחרונה שוחחתי עם הרבצ"ר על פעילות הרבנות. קדושת המחנה היא סוגייה חשובה מאין כמותה וכל רבני הציונות הדתית מוטרדים ממנה, בצדק".