בדרכו לכינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, פרסם דונלד טראמפ ברשת TRUTH צילום מסך של הודעה שקיבל מנשיא צרפת עמנואל מקרון. "ידידי", כתב לו מקרון, "אנחנו לגמרי על אותו קו בסוריה, אנחנו יכולים לעשות דברים גדולים באיראן, אני לא מבין מה אתה עושה בגרינלנד". מקרון הציע לקיים בפריז פגישת G7 ביום חמישי, להזמין אליה גם את האוקראינים, הדנים, הסורים והרוסים, ולחתום את המפגש בארוחת ערב משותפת.
"אף אחד לא רוצה אותו"
במהלך טיסתו, תקף טראמפ את בעלות הברית של ארצות הברית סביב המחלוקת על האי גרינלנד, מה שהחריף את המתיחות בתוך ברית נאט"ו. רגע לפני העלייה למטוס הוא נשאל על סירובה של צרפת להצטרף ליוזמת מועצת השלום שלו, יוזמה שנוסח האמנה שלה מרמז על שאיפה אמריקנית להציב אותה כתחליף לאו"ם.
בתגובה התבטא טראמפ בחריפות ואמר "אני אטיל מכס של 200% על היינות והשמפניות שלו והוא יצטרף". בהמשך הוסיף על מקרון "הוא לא חייב להצטרף. אף אחד לא רוצה אותו כי הוא יהיה מחוץ לתפקיד מאוד מהר", בהתייחסות למערכת הבחירות הצפויה בצרפת בשנת 2027 ולמצבו הפוליטי של הנשיא הצרפתי.
ההודעה של צרפת שהכעיסה את טראמפ
הפורום הכלכלי העולמי נפתח היום בדאבוס שבשווייץ, בהשתתפות כשלושת אלפים מנהיגים, שרים ואנשי עסקים, לאירוע שיימשך ארבעה ימים. טראמפ צפוי לקיים ביום חמישי טקס חתימה על אמנת מועצת השלום, וטיוטה שדלפה לסוכנות רויטרס חושפת כי דמי ההצטרפות למועצה עומדים על מיליארד דולר, וכי נשיא ארצות הברית ישמש כיו"ר המועצה לכל החיים.
התגובות בקרב בעלות הברית של וושינגטון היו מגוונות. צרפת הודיעה כי בשלב זה היא דוחה את ההזמנה. ראש ממשלת קנדה מארק קרני אמר שהוא מוכן להצטרף עקרונית אך הבהיר שקנדה לא תשלם את דמי החברות. ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר נמנע מאישור ואמר שיתייעץ עם שותפותיו. מנגד, הונגריה וארגנטינה אישרו את השתתפותן, גם נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו "בירך" על ההזמנה, וטראמפ אישר כי הזמין גם את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.