לראשונה מאז החל גל ההפגנות באיראן לפני עשרה ימים, ועל רקע ליל מחאות המוניות במיוחד, התייחס הבוקר (ו') האייתוללה עלי חמינאי למצב. במפגש שקיים הבוקר, צוטט חמינאי אומר: "צעירים יקרים! שמרו על מוכנות ואחדות. אומה מאוחדת תגבר על כל אויב. אנחנו קוראים לטראמפ להתמקד בבעיות הפנימיות של ארצו". הוא אמר גם כי איראן "לא תיסוג מילימטר מעקרונותיה".
לילה של מחאות המוניות
כאמור, דבריו של המנהיג העליון מגיעים אחרי שהמחאה באיראן רשמה אמש את אחד הלילות הדרמטיים ביותר מאז החלה, כשאלפי אזרחים יצאו לרחובות בעשרות מוקדים ברחבי המדינה, כולל בבירה טהראן שנחשבה עד כה לשקטה יחסית. לפי דיווחים, כוחות הביטחון ירו לעבר מפגינים בעיר כרג', ובמקביל דווח על אזרח איראני שדרס עם רכבו אנשי כוחות ביטחון בעיר משהאד. בתיעודים שנפוצו ברשת נשמעו קריאות צהלה, וחלק מהמפגינים קראו במפורש: "מוות לח'אמנאי".
גולים איראנים מפגינים, ארכיון, צילום: Koca Vehbi,Shutterstock
ברקע התעצמות ההפגנות, בכיר איראני צוטט הבוקר בניו יורק טיימס כשהוא מודה כי בתוך ממשלת איראן יש בלבול עמוק לגבי הדרך להתמודד עם המצב, עד כדי שרים ובכירים שמדברים ומתכתבים ביניהם בשאלה כיצד "להכיל" את גל המחאה. באותו זמן, ארגוני המחאה נגד המשטר מבטיחים "עליית מדרגה", ובשטח נרשמה פגיעה ישירה בסמלי שלטון: בטהראן הוצת שלט לזכרו של קאסם סולימאני ומפקדים נוספים במשמרות המהפכה, ובעיר ח'וראמבאד מפגין אף הניף את דגל איראן המלוכנית על פסל של הרפובליקה.
המשטר מתלבט כיצד להמשיך לפעול
סימן השאלה הגדול מבחינת המשטר נוגע לצעדים הבאים בשטח. אותו בכיר העריך כי כוחות הקרקע של משמרות המהפכה, שלרוב מופקדים על גבולות ולא על ביטחון פנים, צפויים להיכנס למשימת דיכוי ההפגנות. לדבריו, מאחר שמדובר בכוחות איכותיים יותר מהמשטרה ומהבסיג' שנמצאים בחזית עד כה, עצם השילוב שלהם עשוי ללמד עד כמה חמורה בעיני המשטר הסכנה.
לפי דיווחים באיראן, גם תשתיות התקשורת ספגו מכה: האינטרנט וקווי הטלפון נפלו באזורים שונים. בתוך כך, ברשת הופץ תיעוד של הצתת בניין הטלוויזיה באיספהאן, לצד תיעודים נוספים ממוקדי ההפגנות. ארגוני זכויות אדם טוענים כי לפחות 45 בני אדם נהרגו מאז תחילת המהומות.