המשבר מסרב לדעוך: הצעד של כ"ץ נגד זמיר נחשף

תת אלוף במילואים אורן סולומון זומן על ידי שר הביטחון להציג את תחקיריו באופן ישיר, במהלך שמחדד את המשבר בין השר לרמטכ"ל, לאחר צעדים אישיים שננקטו נגד קצינים בכירים מתקופת אירועי 7 באוקטובר

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/11/25 14:08 ז בכסלו התשפו | עודכן בתאריך 27/11/25 14:14

המשבר מסרב לדעוך: הצעד של כ"ץ נגד זמיר נחשף
שר הביטחון והרמטכ"ל,, צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

שר הביטחון ישראל כ"ץ זימן את תת אלוף במילואים אורן סולומון, מי ששימש כראש צוות התחקירים של המלחמה ומנהל הלחימה באוגדת עזה, להציג בפניו את הממצאים שגיבש. הזימון נעשה ללא תיאום עם הרמטכ"ל, על רקע המתח הגובר בין השניים בנוגע לאופן הטיפול בכשלים שנחשפו ולצעדים האישיים שקידם הרמטכ"ל נגד בכירים שכיהנו ב-7 באוקטובר - כך על פי פרסום חדשות 12.

התפקיד של סולומון - והביקורת

סולומון, קצין מילואים ותושב העוטף, יצא עם בנו להילחם בבוקר האירועים הקשים. במהלך המלחמה שובץ לתפקיד מרכזי בתחקור המבצעי, עד שהודח מתפקידו לאחר שנחשד בעבירות של ביטחון מידע. מקורביו טענו כי הבדיקה שערך להתנהלות בכירי צה"ל היא שהובילה להדחתו, אף שהתיק שנפתח נגדו נסגר רק בחודש שעבר. כעת שב סולומון לזירה הציבורית עם תחקיר מקביל שהיה שותף מרכזי בגיבושו.

עוטף עזה, לאחר 7 באוקטובר |

עוטף עזה, לאחר 7 באוקטובר | , צילום: Yonatan Sindel,Flash90

בימים האחרונים החריף סולומון את הביקורת על הרמטכ"ל. לדבריו, עבודת התחקור בתוך הצבא אינה נוגעת בנושאים המהותיים. בהתייחס להתנהלות כלפיו אמר: "מדובר על ניסיון לסכל קצין בכיר! מדובר באירוע חמור ברמה הלאומית, בניסיון טיוח". הוא פנה ישירות לרמטכ"ל בציטוט נוסף: "אני פונה לרמטכ"ל אייל זמיר - יש כאן פגיעה קשה בחיילי צה"ל, פגיעה אנושה במפקדי צה"ל". בהמשך הוסיף ביקורת נוקבת: "ידע כל קצין בצה"ל: אל תאמר את האמת, במיוחד אם היא תפגע בצה"ל. צה"ל מאחוריך בקרב, אבל נגדך כשאתה דובר אמת".

העימות בין זמיר לשר הביטחון התעצם עם מסקנות ועדת תורגמן, שבחנה את מכלול התחקירים. זמיר קבע כי יש לנקוט צעדים אישיים נגד קצינים בכירים, צעד שעורר את זעמו של השר. כ"ץ החליט להקפיא את כלל מינויי צה"ל למשך חודש ובמקביל הורה שמסקנות הוועדה ייבחנו שוב על ידי מבקר מערכת הביטחון.

הקפאת המינויים פגעה במספר תפקידים בכירים שטרם אוישו, בהם מפקד חיל האוויר, מפקד חיל הים והנספח הצבאי בוושינגטון. המחלוקת החריפה סביב המינוי האחרון: הרמטכ"ל ביקש לקדם את תת אלוף טל פוליטיס, עד לאחרונה סגן מפקד חיל הים, בעוד השר מעדיף למנות לתפקיד את המזכיר הצבאי שלו, תת אלוף גיא מרקיזנו.