F-35 לסעודיה תמורת ויתור על מדינה פלסטינית: ההימור המסוכן של נתניהו

לקראת הביקור ההיסטורי של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, בוושינגטון כדי לחתום על עסקאות ביטחוניות עם ארה"ב, נתניהו שוקל "לאפשר" לטראמפ למכור לסעודיה את המטוסים המתקדמים, תמורת ויתור סעודי על הצורך שנתניהו יתחייב לפתרון שתי מדינות ולסלול את הדרך לנורמליזציה

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/11/25 08:54 כה בחשון התשפו | עודכן בתאריך 16/11/25 13:50

F-35 לסעודיה תמורת ויתור על מדינה פלסטינית: ההימור המסוכן של נתניהו
נתניהו, טראמפ ובן סלמאן, צילום: פלאש 90, קנבה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, יגיע ביום שלישי לוושינגטון לביקור היסטורי, ובמהלכו הוא צפוי לחתום על עסקאות ענק עם הממשל בארה"ב בתחומים כלכליים וביטחוניים. בישראל מודאגים שההסכמים המדוברים, ובהם מכירת מטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35, יקְשו על שמירת העליונות האווירית של ישראל באזור, וכל זה בלי הגעה לנורמליזציה. כעת, לפי גורמים בישראל, נתניהו שוקל "לאפשר" לטראמפ למכור את המטוסים המתקדמים לסעודים, בתנאי שיחלו במגעים לנורמליזציה, מבלי שישראל תצטרך להתחייב למדינה פלסטינית.

ההימור של נתניהו: מטוסים תמורת סלילת דרך לנורמליזציה

במערכת הביטחון חוששים שמכירת המטוסים המתקדמים לסעודיה, תפגע משמעותית ב"יתרון הצבאי האיכותי" של ישראל, ואף זליגת מידע על המטוסים המתקדמים לסין, רוסיה ואף איראן. בסעודיה צפויים גם להעלות את הרצון שלהם לפיתוח גרעיני מחקרי על אדמתם בזמן שאיראן מכריזים על הכוונה לשקם את האתרים שנפגעו במלחמה עם ישראל.

מטוס ה F35

מטוס ה F35, צילום: חיל האוויר

גורם צבאי בכיר ביקר את התכנית של נתניהו ואמר: "אין דרך להגדיר זאת, אלא כפגיעה חמורה בצה"ל כששוב הממשלה מוכנה לוותר על הכול, כמו שהייתה מוכנה לוותר על קלפים בעלי חשיבות עצומה במשא ומתן על החטופים, העיקר שלא להכניס את הרשות הפלסטינית. מוכנים לוותר על ביטחון המדינה, העיקר לא לבאס את הבייס בהבטחות על מדינה פלסטינית". בינתיים עדיין לא ברור מה נתניהו יחליט, ולפי גורם מדיני, לפני התפטרותו רון דרמר הביע בפני האמריקנים התנגדות ישראלית למכירת ה-F-35 לסעודים.

השר עמיחי שיקלי הביע הסתייגות ממכירת המטוסים לסעודיה ללא נורמליזציה: "אנחנו מאוד לא מתלהבים שמטוסי F-35 יהיו למדינות אחרות באזור שהן לא ישראל, אבל אם זה כולל נורמליזציה - זה בהחלט שווה דיון".

יאיר גולן: "נתניהו שוב מוכר את ביטחון ישראל"

מנגד, באופוזיציה, יאיר גולן תקף את נתניהו על הכוונה לכאורה לאפשר את המכירה כדי לא להתחייב למדינה פלסטינית: "נתניהו שוב מוכר את ביטחון ישראל. הוא מסרב לדון בהסדר מדיני עם הפלסטינים כי הוא מפחד מסמוטריץ'. הוא מוותר על היתרון האיכותי של צה"ל, מפקיר את האינטרסים הביטחוניים שלנו ומסכן את עתיד המדינה לדורות, רק בשביל הישרדותו הפוליטית. זו בדיוק אותה מדיניות שהביאה את 'חמאס הוא נכס' והובילה לאסון 7 באוקטובר".

גם יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד זעם על הסכמה של נתניהו: "אני אומר מידיעה: כמי שהיה בעשרות דיונים על הסדר נורמליזציה עם סעודיה - עסקת F35 מעולם לא הייתה חלק מהסכם נורמליזציה, מפני שהיה ברור שביטחון ישראל מחייב לשמר את היתרון האיכותי. לא יכול להיות שבגלל חולשתה של הממשלה נוותר על אינטרסים ביטחוניים ישראלים, ונאפשר את עסקת ה-F35".