ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש ביום שישי האחרון עם חבר הכנסת אריאל קלנר (הליכוד), האיש שקיבל ממנו את המנדט לרכז את המתווה להקמת ועדת חקירה אלטרנטיבית לטבח ה־7 באוקטובר - כזו שלא תקום במתכונת ועדת חקירה ממלכתית רגילה, כך דווח הערב בחדשות i24news. גורם המעורה בפרטים ציין כי בפגישה לא נרשמה התקדמות של ממש בקידום החוק, וכי השתתף בה גם שר המשפטים יריב לוין.
ועדת חקירה "ממלכתית-ציבורית"
קלנר מציג את המהלך כיוזמה פרטית שלו, כאשר הרעיון פשוט: להקים ועדת חקירה "ממלכתית-ציבורית" בהרכב שיוגדר בחקיקה, כך שהפוליטיקאים - ולא נשיא בית המשפט העליון - יהיו אלה שיקבעו מי יחקור את מחדלי 7 באוקטובר. אחד המתווים שנשקלים הוא הרכב שיכלול שלושה "זוגות" של חברים, כשכל אחד מהם משקף את שני המחנות: לדוגמה, אב שכול ממחנה הימין ואב שכול ממחנה השמאל.
ח"כ אריאל קלנר, צילום: Yonatan Sindel,Flash90
באופוזיציה הגיבו בזעם ליוזמה. ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) אמר כי נתניהו "ממשיך להתעלל במשפחות השכולות ובכל נפגעי המלחמה", והבטיח כי "לא יעזור להם, תקום ועדת חקירה ממלכתית, נקודה". ח"כ נעמה לזימי (הדמוקרטים) תקפה ברשת X וכתבה: "אז נתניהו שולח את קלנר כפרוקסי לחוקק חוק שימלט אותו מאשמה על הטבח שקרה במשמרתו? מי היה מאמין שמממן החמאס יתנהג ככה?"
הממשלה חייבת להשיב לבג"ץ
ברקע הדברים, מחר תדון מליאת הכנסת, לבקשת האופוזיציה, בדיון 40 חתימות בנוכחות ראש הממשלה עצמו, תחת הכותרת: "הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדל השבעה באוקטובר". ביש עתיד הזכירו בהודעתם כי "765 ימים מפרוץ מלחמת השבעה באוקטובר, מסרבת ממשלת ישראל להקים ועדת חקירה ממלכתית שתיתן תשובות למשפחות השכולות שאיבדו את היקר להן מכל, לא נפסיק להיאבק למענן".
השיח בין נתניהו לקלנר מגיע גם ימים ספורים לפני שהממשלה חייבת להשיב לבג"ץ לעתירה שהוגשה בנושא הקמת ועדת חקירה ממלכתית. בהחלטת הביניים של בית המשפט נכתב במפורש כי "אין מחלוקת אמיתית באשר לעצם הצורך להקמת ועדה ממלכתית עם סמכויות חקירה נרחבות".