בגלל השם החדש של המלחמה: השר הבכיר בליכוד נגד נתניהו

ישיבת הממשלה צפויה לאשר את שינוי שמה הרשמי של המלחמה מ"חרבות ברזל" ל"מלחמת התקומה". המהלך, שמובילים נתניהו וכ"ץ, מעורר התנגדות מצד השר עמיחי שיקלי, המציע שמות אחרים

חדשות כיפה חדשות כיפה 19/10/25 10:18 כז בתשרי התשפו | עודכן בתאריך 19/10/25 12:31

בגלל השם החדש של המלחמה: השר הבכיר בליכוד נגד נתניהו
נתניהו, , צילום: Chaim Goldberg,Flash90

ישיבת הממשלה שתיערך היום (א') צפויה לעסוק באישור ההחלטה לשנות את שמה הרשמי של המלחמה מ"חרבות ברזל" ל"מלחמת התקומה". ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ מובילים את היוזמה, שלדבריהם נועדה לקבוע שם קבוע למערכה, משום שהשם "חרבות ברזל" נחשב זמני בלבד.

התנגדות מתוך הממשלה

השר עמיחי שיקלי, המזוהה עם הזרם הנצי בממשלה, הביע התנגדות חריפה למהלך ופרסם פוסט ברשתות החברתיות שבו כתב: "השם תקומה לא מתאים מכמה סיבות". הוא הוסיף כי "טכנית, השם תפוס. מלחמת העצמאות / השחרור קרויה גם מלחמת הקוממיות ביוזמתו של דוד בן גוריון".

השר עמיחי שיקלי

השר עמיחי שיקלי, צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

בהמשך דבריו הרחיב שיקלי על התנגדותו וביאר: "מהותית, השם לא מתאים. תקומה זו מילה כבדת משקל ומשמעות בהיסטוריה היהודית שמייצגת מעבר ממצב מגלות בת אלפיים שנה שהסתיימה בשואה הנוראה לחידוש הריבונות היהודית בארץ ישראל. צריך להשאיר ללוחמי תש"ח ולקברניטי היישוב ובראשם בן גוריון את מה ששייך להם".

עוד כתב שיקלי בפוסט: "אז מה כן שאל? קודם כל את זה הציבור יקבע לאורך השנים הבאות - מלחמת בראשית/ מלחמת שמיני עצרת / שמחת תורה / חרבות ברזל. האחרון באמת מחטיא בעיני את גודל האירוע". הוא סיכם את דבריו כך: "אני אישית הייתי בוחר במלחמת בראשית כי השם הזה מבטא בעיניי את עוצמת המלחמה הקשה והארוכה שעברנו ואת השינוי העמוק שהיא חוללה במציאות שסביבנו".

התנגדות ממספר כיוונים

גם באופוזיציה נשמעה ביקורת חריפה על המהלך. יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הגיב לדיווחים ואמר: "אתם רוצים 'תקומה'? תתחילו בדבר פשוט: תבקשו סליחה". השר לשעבר יזהר שי כתב ברשתות החברתיות: "השם הנכון הוא 'מלחמת שמיני עצרת'. זה שם אובייקטיבי, כמו 'מלחמת יום הכיפורים'. זה לא שם מטומטם כמו 'חרבות ברזל' וזו איננה שחצנות פוליטית ושקרית כמו 'מלחמת התקומה'. ממשלת המחדל והאסון רוצה עכשיו לכתוב תעמולת בחירות על המצבות של אלפיים קורבנות המלחמה הארורה שקרתה במשמרת שלה".

בהצעה הרשמית שמקדמים ראש הממשלה ושר הביטחון נכתב כי "מוצע כי שמה הרשמי של המלחמה יהיה 'מלחמת התקומה'. זאת, על רקע האופן שבו נפתחה, התפתחותה לכדי מערכה בשבע חזיתות שונות, ובהיותה של מלחמה זו אבן דרך בתקומת מדינת ישראל".