בדיקה ראשונית, איסוף ראיות, מתחם מבודד: כך החטופים ייקלטו בישראל

בצל החתימה המסתמנת על עסקת החטופים, משרד הבריאות הוציא למנהלי בתי החולים פרוטוקול לטיפול המתבקש בשבים והשבות מהשבי. הפרוטוקול כולל את אופן הטיפול בחטופים, את הבדיקות הנדרשות ועוד

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/01/25 14:03 טז בטבת התשפה | עודכן בתאריך 16/01/25 14:20

בדיקה ראשונית, איסוף ראיות, מתחם מבודד: כך החטופים ייקלטו בישראל
החטופים ששבו נפגשים עם בני משפחותיהם | , צילום: דובר צה"ל ודוברות משרד הביטחון

בצל ההכרזות הרשמיות של המדינות המתווכות בדבר הגעה לעסקת חטופים, ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, הוציאה היום (ה') פרוטוקול למתן מענה רפואי ראשוני לטיפול בשבים והשבות מהשבי, לכלל מנהלי בתי החולים שיקלטו אותם.

סהר קלדרון ברגע השחרור מהשבי

סהר קלדרון ברגע השחרור מהשבי, צילום: דובר צה"ל

הטיפול בשבים ינוהל במתחם נפרד ומבודד בבית החולים

ראשית, מומלץ כי הטיפול בשבים ינוהל במתחם נפרד ומבודד בבית החולים, ולא דרך הכניסה הרגילה. בנוסף, יש לצמצם ככל שניתן את מספר השוהים במתחם. מסיבה זו, משרד הבריאות קורא - לא להתיר כניסת תקשורת למתחם, הודעות דוברות יתואמו ויצאו דרך משרד הבריאות.

משרד הבריאות מצהיר כי בעקבות השהייה בשבי ישנו חשש כי החטופים יחזרו עם תת תזונה קיצונית, ולכן התזונאי ידריך את המשפחות לגבי הנושא ויערוך הערכה תזונתית. בנושא הטיפול הרפואי, על בית החולים למנות צוות רפואי קבוע עבור כל שב, שיבנה עבורו תוכנית אישית.

בנוגע לנושא הנפשי, יש לבצע הערכה פסיכיאטרית לכל הפחות בתוך יממה מקליטת השב. בנוסף, לשמור ככל הניתן על רצף טיפולי נפשי. כמו כן, עם בוא השב, יש לאסוף תיעוד ראיות פורנזיות במהרה, על מנת לוודא ולהוכיח את הזוועות שעבר בשבי.

איתן יהלומי עם אמו בת שבע

איתן יהלומי עם אמו בת שבע, צילום: דובר צה"ל

הבדיקה המשלימה תתבצע אחרי הפגישה עם המשפחה

הבדיקה הראשונית תתבצע מיד בהגיע השב לבית החולים לשלילת מצב רפואי המחייה התערבות מיידית. הבדיקה הראשונית תתבצע ככל הניתן בליווי לפחות אחד מבני המשפחה. הבדיקה המשלימה תתבצע אחרי הפגישה עם המשפחה.

משרד הבריאות ממליץ לבית החולים כי לכלל הנשים השבות בגיל הפוריות תבוצע בדיקת דם לגילוי הריון, ובמידה והבדיקה חיובית יש לפעול על פי הנחיות מקצועיות ובכלל זה הנחיות הצוות הפורנזי. כמו כן, במקרה של נשים ששבו מהשבי, יש עדיפות שרופאה ואחות יטפלו בהן.

מומלץ להקים מרפאת שבים התאפשר מעקב רפואי מלא

בנוסף, משרד הבריאות ממליץ על ארבעה ימי אשפוז לפחות, בהתאם למצב הרפואי. לבסוף, מומלץ להקים בבית החולים מערך מרפאת שבים רב מקצועית המאפשרת מעקב רפואי מלא על כלל המרכיבים.