עלייה דרמטית באנטישמיות בנורבגיה: הקהילה היהודית במדינה, שמונה כ-1,500 חברים בלבד, חווה גילויי איבה ברמות גבוהות ביותר מאז מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023. הדו"ח המדאיג של משרד התפוצות חושף שרמות האנטישמיות מגיעות לרמות הכי גבוהות מאז מלחמת העולם השנייה.
הרמות הגבוהות ביותר של עוינות מאז השואה
עיקרי ממצאי הדו"ח מראים ש-69% מחברי הקהילה היהודית דיווחו על תקריות הקשורות לזהותם מאז אוקטובר 2023, ועלייה בעמדות אנטישמיות: שיעור העמדות האנטישמיות עלה מ-9.3% בשנת 2022 ל-11.5% בשנת 2024. אירועים בולטים מהשנה האחרונה כוללים: השלכת לפיד לעבר בית הכנסת בטרונדהיים (אפריל 2024), גרפיטי אנטישמי המציג את אנה פרנק עם כאפייה פלסטינית בברגן (יולי 2024), והשחתת בית העלמין היהודי בטרונדהיים. 51% מהנשאלים משווים את יחס ישראל לפלסטינים לזוועות הנאצים, מה שמדגיש טשטוש בין ביקורת פוליטית לאנטישמיות.
בית הכנסת של אוסלו צילום: Mikhail Markovskiy,Shutterstock.
על פי הדו"ח, חלק מגורמי ההשפעה המקושרים לעלייה באנטישמיות הם הרשתות החברתיות, וארגונים קיצוניים כמו, תנועת ההתנגדות הנורדית (NRM), Sosialistisk Ungdom, ומפלגת Rødt, שהם בין האחראים להפצת עמדות אנטי-ישראליות.
הקהילה היהודית קוראת לרשויות בנורבגיה למגר את התופעה
הרב יואב מלכיאור מאוסלו ציין כי "הקהילה היהודית בנורבגיה חווה עוינות מוגברת, כולל איומים פיזיים והטרדות יומיומיות". הקהילה היהודית קוראת לרשויות בנורבגיה להגביר את המודעות לאנטישמיות ולנקוט בצעדים מעשיים למיגור התופעה.
אבי כהן סקלי , מנכ"ל משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות מוסר: "בשנה האחרונה אנו עדים לעלייה חדה בתקריות אנטישמיות ובגילויי עוינות כלפי הקהילה היהודית בנורבגיה. הדו"ח של המשרד מדגיש את הצורך הדחוף בהגברת המודעות הציבורית לנושא, חיזוק האכיפה מול מחוללי שנאה, והגברת שיתופי הפעולה בין גורמי ממשל, חינוך וביטחון כדי להבטיח את ביטחונם של בני הקהילה היהודית".