אסון אקולוגי: 160 ק"מ של חופי ישראל זוהמו בזפת

בטיסת סיור זוהו כתמי זיהום בים מול מספר חופים בחיפה; המשרד מבצע בדיקות נוספות ובוחן הפעלת אמצעי טיפול מתאימים טרם הגעת הזיהום לחוף; השרה גמליאל: "עושים הכול כדי למצוא את האחראי להרס החופים ולפגיעה האנושה בבעלי החיים"

חדשות כיפה חדשות כיפה 20/02/21 18:37 ח באדר התשפא

אסון אקולוגי: 160 ק"מ של חופי ישראל זוהמו בזפת
הלוויתן שנמצא מת בחופי ישראל. גם שם החשד היה מוות מהזפת, צילום: Yossi Aloni/Flash90

ממדיו של אירוע נחיתת גושי הזפת הולכים ומתבררים ככל שהסערה נרגעת. כ-160 ק"מ של חופי ישראל, מראש הנקרה ועד לחוף אשקלון, זוהמו באופן משמעותי בזפת. נכון לרגע זה, מקור הזיהום אינו ידוע, אך על פי סוג הזפת ומרקמה, נראה כי מדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל.

לוויתן מת נסחף לחוף ניצנים: "אירוע זיהום הזפת מסתבר כאירוע גדול"

בטיסת סיור מיוחדת שקיים הבוקר המשרד להגנת הסביבה, התגלו כתמי זיהום בים, הנעים לכיוון היבשה מול מספר חופים בישראל: חוף הגולשים – בת גלים חיפה, החוף השקט בחיפה, מול פארק הכט בחיפה. הכתמים הם בים, במרחק 200-500 מטר מהחוף. המשרד להגנת הסביבה העביר הודעה מיידית לאיגוד ערים חיפה כדי שיזהירו את הציבור מכניסה לחופים. המשרד בוחן אמצעי טיפול מתאימים טרם הגעת הזיהום לחופים.

 בהערכת המצב שקיימה אתמול (ו') השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל עם ראשי הרשויות החופיות היא עדכנה, כי בהמשך להנחייתה, חברי הנהלת הקרן לזיהום ים אישרו באופן עקרוני תמיכה ברשויות לטיפול בנזקי הזפת שנחתה בחופים שבתחומן. "אישרנו העברת תקציבי חירום לרשויות המקומיות לטובת הטיפול באירוע, ובקרוב נקדם את הנושא כדי שתקבלו את הכספים הדרושים למשימה", אמרה השרה.

מכיוון שמדובר באירוע שבו הזיהום הוא בצורת זפת חצי מוצקה או מוצקה לגמרי, ומכיוון שהזפת פגעה בחופים בזמן סערה, אנו ניצבים בפני מצב שבו פרט לזפת, ישנם סוגים שונים של פסולת בחופים - שחלקם זוהמו מהזפת וחלקם לא. לכן, האסטרטגיה הנכונה לפינוי הפסולת מהחופים היא בניקוי ידני, תוך הפרדה ככל הניתן בין הפסולת השמנית לחול ולפסולת הרגילה – מה שמקשה על הניקוי. גם היום פרוסים מתנדבים רבים שהצטרפו אל מאמצי הניקיון, כולל כאלה שהוכשרו מטעם המשרד להגנת הסביבה ועמותת אקואושן, ואוספים את הזפת באופן ידני.

 השרה גמליאל אמרה : "זפת היא חומר מסוכן! האירוע לא יסתיים בימים הקרובים, אנחנו נערכים לעבודה קשה וארוכה. יש מקומות שכלים הנדסיים לא יועילו, ולכן השיטה להסרה של הזפת היא באמצעות ידיים עובדות. אנחנו זקוקים למתנדבים ומקבלים פניות רבות מאזרחים שרוצים לסייע, והם יוכלו לעשות זאת דרך הרשויות המקומיות".