מה שצריך לדעת על הריון עם תאומים

הריון תאומים נמצא קשור בעליה בסיכון למצבים רפואיים היכולים להשפיע הן על היולדת והן על העוברים. אז מה בעצם צריך לדעת? בשביל זה אנחנו פה.

חדשות כיפה ד"ר לירן הירש 28/01/18 16:22 יב בשבט התשעח

מה שצריך לדעת על הריון עם תאומים
תאומים, צילום: shutterstock

כולנו מכירים את השיר "ילדים זה שמחה", ואכן, זוגות רבים שמחים ומתרגשים כאשר הרופא מודיע להם בבדיקת האולטרסאונד שבמקום עובר אחד הם צפויים ללדת תאומים! למרות זאת, חשוב לדעת שהריון תאומים דורש מעקב הריון צמוד יותר בהשוואה להריון עם עובר יחיד וההמלצה היא לבצע את המעקב במרפאה להריון בסיכון גבוה המתמחה בכך. הסיבה היא שמלבד מעקב ההיריון השגרתי הריון תאומים נמצא קשור בעליה בסיכון למצבים רפואיים היכולים להשפיע הן על היולדת והן על העוברים. אז מה בעצם צריך לדעת? בשביל זה אנחנו פה.

מה השכיחות של הריון תאומים?

בשנת 2016 התרחשו בישראל מעל ל 170,000 לידות, מתוכן כ 2-3% היו לידות תאומים. הסיבה העיקרית לשיעור הגבוה של הריונות תאומים היא השימוש הנרחב בטיפולי פיריון כגון השראת ביוץ והפרייה חוץ גופית.

איך נדע אם הם יהיו זהים?

החלוקה המוכרת של סוגי התאומים היא לתאומים זהים לעומת אלה שאינם זהים. רוב התאומים הינם תאומים שאינם זהים והם נוצרים משתי ביציות שונות. תאומים אלה הם בעצם שני אחים אשר חולקים את הרחם והדמיון ביניהם מתבטא בדמיון הקיים בין כל שני אחאים שאינם תאומים. כיון שכך, לתאומים שאינם זהים תמיד יהיו שתי שליות נפרדות, מצב המכונה תאומים דיכוריאלים (די – שניים, כוריו - שליה). לעומתם, מצב נדיר יותר הוא מצב של תאומים זהים. תאומים זהים נוצרו ממפגש של ביצית אחת וזרע אחד. בשונה מהריון יחיד, בימים הראשונים שלאחר ההפריה, נוצרה חלוקה נוספת לשני עוברים נפרדים אשר החלו להתפתח בפני עצמם. תאומים זהים אשר "יום ההפרדה ביניהם" הוא לפחות 3 ימים מרגע ההפריה יחלקו ביניהם את השליה. מצב זה נקרא תאומים מונוכוריאלים (מונו – אחד, כוריו – שליה). בשל השותפות בשליה קיימים, לצערנו, סיכונים נוספים וייחודיים הקשורים דווקא לתאומים מונוכוריאלים.

מה הסיכונים המאפיינים הריונות תאומים?

חשוב לזכור שלכל הריון יש 2 צדדים המשלימים זה את זה, האמא והעוברים.

מבחינה אימהית, השינויים ה"רגילים" המתרחשים בהריון מתבטאים ביתר שאת וכוללים שינוי בתפקוד מערכות גוף שונות ובעיקר עליה משמעותית בנפח הדם ובתפוקת הלב, ומכאן גם עומס רב יותר על לבה של ההרה. מחקרים מראים שלבה של ההרה במשך 9 חודשי ההיריון עובר שינויים הדומים לאלו של אצנית המתאמנת במשך שנתיים לריצת מרתון! שינויים אלו מתרחשים בכל הריון אך בהריון תאומים הם אפילו מתעצמים. בשל כך, התסמינים של חולשה, עייפות, קושי בביצוע מאמצים ובצקות ברגליים אופייניים בהריונות תאומים ולעיתים תסמינים אלו מופיעים כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון.

מעבר לכך, הריון תאומים נמצא כגורם סיכון לסיבוכי הריון שונים לרבות יתר לחץ דם, רעלת הריון, סוכרת הריון ועוד. לאור זאת, מעקב ההיריון הן אצל הרופא והן אצל אחות ליווי ההיריון מתמקד בזיהוי מוקדם של תסמינים וסימנים הקשורים למצבים אלו. לצערנו, הריון תאומים קשור גם בעליה בסיכון ללידות מוקדמות ולכן חשוב להקפיד לתת את הדעת לתסמינים המכוונים לכך כולל תחושת לחצים, צירים ודימום נרתיקי.

מבחינה עוברית, ההשפעה העיקרית של הריונות תאומים היא על גדילת העוברים. שיעור הילודים במשקל נמוך גבוה בהריונות תאומים לעומת הריונות עם עובר יחיד. לכן, חשוב להקפיד במהלך ההיריון על ביצוע מעקבי גדילה תכופים על מנת לזהות כבר בשלב  מוקדם סטייה אפשרית. כמו בכל הריון, מומלץ לבצע גם בהריון תאומים בדיקות סקר לאיתור הפרעות גנטיות וסקירות מערכות. כמו שהוזכר, בהריונות תאומים מונוכוריאלים (תאומים זהים עם שליה משותפת) ישנם מצבים נוספים הנובעים כתוצאה מהשותפות הקיימת של שני העוברים בשליה האחת. זיהוי מוקדם של מצבים אלו הוא קרדינלי ולכן לעיתים מעקב ההיריון הוא תכוף ביותר במקרה של תאומים מונוכוריאלים.

עומס הבדיקות והמעקבים עלול להשפיע על מצב הרוח ועל רמת הסטרס אשר ממילא קיימת בהריון ועל אחת כמה וכמה בהריון תאומים. חשוב לזכור שלרוב, ובעיקר כאשר מקפידים על מעקב הריון מתאים, ניתן לצלוח את ההיריון בהצלחה כפולה!

רוצים לדעת עוד ? לחצו כאן

ד״ר לירן הירש, רופא בכיר, חדרי לידה ומרפאות הריון בסיכון, בית חולים ליס ליולדות ונשים.