AXE או כל בושם אחר בפסח

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 13/04/06 21:29 טו בניסן התשסו

שאלה

ישנו איסור הנאה בכל דבר שיש בו חמץ בפסח,

השאלה היא אם בבשמים או בדאודורנטים למיניהם

יש חמץ (ואם אפשר בבקשה תשובה ספציפית על AXE)

ואם כן, אם יש בעי-ה להשתמש בהם בפסח?

למרות שהחמץ שיש בהם לא ראוי למאכל כלב..

ואם למשל לא מכרתי את המשחת שינים שלי

וכל מיני דברים שיש בהם אלכוהול אבל הוא

לגמרי לא למאכל כלב (ספרי למשל)

מותר להשתמש בהם לאחר הפסח? או שהם בגדר

חמץ שעבר עליו הפסח??

תודה רבה! וחג כשר ושמח! =]

תשובה

לשואל שלום רב.
השאלה הגיעה אלי "קצת" מאוחר. ואעפ"כ היא ודאי אקטואלית – לפחות לשנים הבאות
חמץ שאינו ראוי לאכילה לא מוגדר בכלל כחמץ. כלומר לא עוברים עליו בבל ייראה ובל יימצא, וכן מותר להשתמש בו. אמנם אם אדם משונה מחליט שהוא רוצה לאכול אותו או לשתות אותו, לגביו זה נחשב איסור, ובלשון ההלכה זה נקרא "אחשביה" כלומר הוא החשיב אותו לאוכל, והפך אותו בכך לאיסור. אבל אם אדם אינו מעוניין לאכול אותו, אין שום איסור בהשארתו בפסח ואף להשתמש בו. ולכן גם אין איסור כשעבר עליו הפסח.
אינני מכיר את הבושם הספיציפי שאתה שואל עליו, אבל בד"כ הבשמים והדיאודורנטים, וכן שאר מוצרי קוסמטיקה, שום כלב נורמלי שמכבד את עצמו לא יאכל אותם. וכיון שאין הם ראויים למאכל כלב,אין הם חמץ ואין איסור להשתמש בהם בפסח עצמו, וכאמור מותר גם להשתמש בהם לאחר הפסח.
הדבר נכון גם לגבי משחת שיניים וליפסטיק, כיון שגם אותם כלבים לא נוהגים לאכול. וגם אם הוא בולע בטעות או מלקק את השפתיים, הרי אינו מתכוון לאכול אותם, ולכן לא החשיב אותם כאוכל, (כלומר לא שייך לאמר "אחשביה") ואין זה נחשב חמץ ומותר.
ופשוט שכל חומרי הניקוי נכללים גם הם בגדר הזה.
בברכה
אפי קיציס