נר זיכרון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/08/22 14:49 כא באב התשפב

שאלה

שלום הרב שטראוס,

האם מותר להדליק בבית נר זיכרון לעילוי נשמת הורה שנפטר, במשך כל שנת האבל? כמובן, שבלי לבקש דבר, אלא רק להוסיף תפילת "אל מלא רחמים" בשעת ההדלקה.

האם זה לנחת רוח לנשמת הנפטר?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בשבעה מדליקים נר בבית. וכן בכל שנה- רק ביום השנה.

בזמן ההדלקה לא אומרים אל מלא רחמים. צריך שיאמר בפיו בשעת הדלקת הנר שהוא מדליק הנר הזה למנוחת נפש פלוני בן פלוני, ואז בקריאה זו שהוא מוציאה בפה יגיע הנאה לנפש האדם ההוא אפילו מרחוק.

נר זיכרון במשך שנים עשר חודש, מתאים רק בבית כנסת. בהרבה בתי כנסת יש מתקן מתאים עם נרות חשמל. זאת הדרך הנכונה.

מתוך שו"ת תורה לשמה

ועל כן בתוך השבעה אשר נפש הנפטר עודנה מצויה בתוך הבית כפי ההתחלקות וכמ”ש רבינו האר”י זצ”ל בטעם ז’ ימי אבלות, לזה מדליקין נר שם א”ה היינו בבית האבלים בעבור הנאת הנפש, אך אחר ז’ שמסתלקת לגמרי מן הבית אין טעם להדליק. וכן אם לא נפטר האדם שם אעפ”י שהאבלים הם שם, אין מדליקין. אך טוב להדליק נר תוך י”ב חודש בבית הכנסת למנוחת הנפטר, וכן בכל שנה ביום יא”ר צי”ט, והיינו כי צריך שיאמר בפיו בשעת הדלקת הנר שהוא מדליק הנר הזה למנוחת נפש פב”ב, ואז בקריאה זו שהוא מוציאה בפה יגיע הנאה לנפש האדם ההוא אפילו מרחוק, וכ”ש אם מדליק על המצבה עצמה ששם משכן חלק מחלקי הנפש. עכ”ל.

מאתר 'דין'

https://www.toraland.org.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%AA%D7%A9%D7%95%D7%91%D7%95%D7%AA/%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA/%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%94/%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%94/%D7%A8%D7%99%D7%91%D7%95%D7%99-%D7%A7%D7%93%D7%99%D7%A9/