צניעות במקום העבודה - מתח בין הכרת הטוב לצניעות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/05/24 18:15 טז באייר התשפד

שאלה

בס"ד.

שלום וברכה.

אשמח להציג לרב את מה שאני חווה ולשמוע את דעתו בעניין.

אני עובד במקום עבודה מעורבכמו מרבית המקומות..

בעבודה אני עובד בצוות עם עוד שני אנשים. גבר ואישה.

שאינם דתיים, גדולים ממני בכעשור. ושניהם ממש נחמדים אליי.

מלמדים אותי את העבודה, מפרגנים לי על אישיותי ועל עזרתי בעבודה..

אני משתדל לא להחמיא בחזרה לאשה כי להבנתי יש בעיית צניעות בנושא.

יצא לי לחשוב האם כשאעזוב זאת משרה זמנית..

יהיה מותר לומר בכתב/ בע"פ דברי תודה והערכה לאותה אשה?

האם יהיה מותר לקנות לא רק לבוס שלי הגבר אלא גם לה מתנה סמלית שתבטא את הכרת הטוב?

האם מתנה כמו שובר למסעדה עם בעלה או מתנה לילדיה/מתנה משפחתית "פותרת" בעיה של צניעות? או אין לחלק ולא נותנים מתנה לאשה זרה?

האם מתנה שהיא גם לבוס הגבר וגם לה הופכת את העניין לקל יותר כיוון שזה לא רק לה?

בכל אופן מה כן מותר/אפשר במסגרת ההלכה לבטא הכרת הטוב על זה שנעים לי לעבוד לצידם ובכלל גם לצד אותה עובדת?

תודה רבה..

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה לא צריך להחמיא רק לאיש או רק לאישה שמיטיבים אתך. אתה יכול להחמיא לשניהם יחד.

כל מה שיש לך לומר תאמר בלשון רבים כששניהם אתך: 'אני שמח שאתם רגישים אלי'; 'מודה לכם על התמיכה'...

אם מדובר בתגובה על עזרה קונקרטית אין שום בעיה גם להודות על פעולה המסוימת, זו לא מחמאה: 'תודה שהקדשת לי מזמנך'; 'תודה שהסברת לי'; 'אני מעריך מאוד את הסיוע שאת נותנת לי'....

צריך להימנע ממחמאות אישיות - כלליות: 'את עדינה'; 'את נחמדה'... לדברים כאלה אין מקום.

בעניין מתנות אתה יכול להביא מתנה למשרד ובכך לפתור את הבעיה: להביא עציץ; מכונת קפה; סט כוסות; ממתקים טעימים...

אפשר לנקוט בדרכים יצירתיות: למשל להביא מתנה כפולה לשניהם (שני עציצים; שתי מפות שלחן, שני בקבוקי יין, שני מארזי ממתקים) להניח לפני שניהם ולומר 'זה בשבילכם' וכד'.