האם השדים והשטן לפי היהדות הם מטאפורות?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/05/24 17:59 טז באייר התשפד

שאלה

שלום , על פי היהדות השטן ואשמדאי וכל מה שנקרא שדים הם רק מטאפורות ליצר הרע או שהכוונה היא לישויות , לדמויות לא גשמיות שנמצאות גם בעולם הזה וגם בשאול או גיהנום והאם יש דבר כזה דיבוק לפי היהדות (השתלטות של שד או רוח על גוף של אדם) ? אני חילוני בסביבה חילונית לחלוטין אז פחות יש לי ידע בדת אני יודע שבנצרות יש גירוש שדים ויש בכנסייה הקתולית הסמכות של כמרים לדברים כאלה . האם זה התגלגל לנצרות מהיהדות או שזאת עבודת אלילים ?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

המושגים 'שד' 'רוח רעה' קיימים בגמרא ובספרים מאוחרים יותר. האפשרויות שאתה מעלה בשאלה שלך (האם זו מטאפורה או ישות ממשית) באות לידי ביטוי בפרשנויות שונות של המושגים הללו:

הרמב"ם התעלם לחלוטין מכל הנושאים הקשורים לשדים ורוח רעה.

פרשנים שקשורים לקבלה (כמו הרמב"ן) מתייחסים אל השדים כאל ישויות ממשיות.

גם רעיון הדיבוק מופיע בספרים.

יש מפרשים שה-'שעירים' שנזכרים בפסוק: ”וְלֹא יִזְבְּחוּ עוֹד אֶת זִבְחֵיהֶם לַשְּׂעִירִם אֲשֶׁר הֵם זֹנִים אַחֲרֵיהֶם וגו'” (ספר ויקרא, פרק י"ז, פסוק ז') אלו שדים. עתיקות המושג שולל את האפשרות שזו השפעה נוצרית.