חברה שלי דתל"שית להכעיס

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 01/04/24 00:57 כב באדר ב'

שאלה

יש לי חברה באולפנה דתל"שית שעושה דווקא על הכל

ביום כיפור היא אכלה עוף (!!) עם גבינה (!!)

היא כתבה את שם השם על דף (!) וזרקה אותו לפח !! כמובן שהוצאתי ושמתי בגניזה

החברה שגרה איתי היא אלרגית לדבורים ואם קורה משהו צריך להתקשר לאמבולנס אולי אפילו בשבת.

אח שלי אמר לי שאסור לעזור לה כי כתוב במשנה ברורה "וישראל בעל עבירות וכו' אבל אם הוא להכעיס אסור להצילו אף בחול וכל שכן דאסור לחלל עליו שבת"

אבל רציתי לשאול אם אני עדות המזרח (תוניסאית) אם מותר לי כי משנה ברורה זה של אשכנזים או שצריך לתת לה למות חס וחלילה. כמובן שאני מעדיפה לא לתת לה למות אם ההלכה מתירה

אמא שלי אשכנזיה, אבא עדות המזרח

תשובה

שלום וברכה,

מתוך מה שכתבת יש כאן כמה סוגיות מורכבות שצריך להעמיק בכל אחת מהן.

אבל לגופה של שאלה בעניין פיקוח נפש.

הגמרא דורשת מתוך הפסוק "וחי בהם" ולא שימות בהם, שיש מצווה לחלל שבת על כל יהודי שנמצא במצב של פיקוח נפש.

גם אם היהודי הוא חילוני להכעיס, כבר כתב החת"ם סופר, והחזון אי"ש חיזק את דבריו שבימינו כל אותם שלא שומרים מצוות הם בגדר "תינוקות שנשבו" ולכן יש מצווה להצילם.

ולכן אם היא צריכה שתחללי עליה שבת תעשי זאת.

בתפילה שבעז"ה חברתך תחזור בתשובה שלימה.