האם עמלק תכונה או עם כיום?

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 17/03/24 17:50 ז באדר ב'

שאלה

האם עמלק הוא תכונה או עם? ממש חשוב לעבודה

תודה, ירון

תשובה

שלום רב,

במובן ההלכתי עמלק הוא עם, צאצאי האיש עמלק בן אליפז בן עשיו, שהתנפל ונלחם בישראל בצאתם ממצרים (סוף פרשת בשלח) ועליו ציוונו ה' להילחם בו ולמחוק את זכרו, כמופיע בסוף פרשת כי תצא ובהלכות מלכים להרמב"ם, בתור מצווה לאומית המוטלת על עם ישראל ועל מלך ישראל.

עקרונית מאז שסנחריב בלבל את אומות העולם לפני כ2600 שנה המצווה הזאת אינה מעשית, אולם הרבה פרשנים מסבירים שבמישור האידיאולוגי עמלק הוא גם השקפת עולם הנלחמת בעם ישראל ובגילוי ה' בעולם כאידאולוגיה, וממילא עלינו להיאבק בה במישור האידאולוגי גם בימינו אנו.

בברכת פורים שמח,

ירון אנגלמאייר