ילד בן 15 שנדר שלא יכין שיעורים ולא יסדר את החדר, האם חייבים התרת נדרים כדי לחייבו להכין ולסדר?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/03/24 12:23 כא באדר א'

שאלה

בני, תלמיד כיתה י, טוען שנדר נדר שאוסר עליו להכין שיעורים ולסדר את החדר שלו, ושאם אני אחייב אותו או אעניש אותו אם לא אעשה כן - אני גורם לו להפר את הנדר שנדר, והוא לא מוכן להתיר את הנדר. ראיתי תשובות באינטרנט לגבי תספורת, אבל כאן איני יכולה להכין את השיעורים במקומו, שכן מה התועלת בזה, ובודאי שאין בזה דוגמה אישית לו ולאחיו וגם סיוע להונאת ביה"ס . אני אובד עצות.

תודה ובשורות טובות,

דניאל

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

א. הוא גר בבית ומתחייב לנהוג מנהגי הבית, לכן הוא לא יכול לנדור כנגד מה שמקובל בבית והוא עצמו קבל על עצמו לשמור כמנהגי הבית.

ב. בבית ספר הוא הולך על דעת כן שעושה ש"ב, ואיננו יכול לנדור נגד מה שהוא מקבל על עצמו. למירב יכול לעבור לבית ספר אחר ושם יעשה תנאים חדשים. אבל הרי זה כמי שמתנה על מה שהוא מחוייב. כשם שמבוגר לא יכול לנדור על חג סוכות שהוא לא חג, אמנם יכול לאסור את הדבר עצמו, אבל אם הוא מחוייב בדבר איננו יכול לנדור על כך.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ