הכנה ליום כיפור

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/09/23 10:47 ט בתשרי התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

מחר יום כיפור , ואני רוצה לדעת איך לבוא באמת מוכנה ליום הזה.

זה לא יום פשוט ורגיל ואני רוצה באמת להרגיש מוכנה.

אני רוצה השנה להתכוון יותר בתפילה, להבין את המשמעות של המילים ושל היום הזה.

אני רוצה השנה לבוא מראש בידיעה שאני מוכנה ליום כיפור ולא כמו כל שנה שזה פתאום מגיע ואני פשוט עוברת על זה כמעט כמו כל חג אחר.

אני רוצה השנה שזה יהיה שונה. שאני באמת ארגיש שאני מוכנה ליום הזה.

איך עושים את זה?

תודה רבה וגמר חתימה טובה!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

א. הרצון שלך לבוא מוכנה - הוא עצמו התחלה טובה וחשובה - את פוסעת בדרך המלך.

ב. אי אפשר להיות מרוכז באופן מלא במשך כל שעות התפילה. לכן עדיף לבחור מראש קטעים בהם את מתמקדת ומשתדלת להתרכז בהם.

ג. הפיוטים אינם עקר היום - הם טובים לאווירה, לתחושה הכללית, אבל הם כתובים בשפה מאוד מיוחדת לכן המאמץ להתרכז בפיוטים עלול להתיש.

ד. הכי נכון להתרכז בתפילה עצמה: ברכות קריאת שמע, קריאת שמע ועמידה - תפילת עמידה לומר בנחת ובריכוז מקסימלי.

ה. הווידוי צריך להיות לב ליבו של היום = בתוך התפילה בלחש יש ווידוי (גם בחזרת הש"ץ): אשמנו בגדנו... על חטא שחטאנו לפניך...

הווידוי בתפילה בלחש הוא תכלית היום (רמב"ם הלכות תשובה) לכך צריך להתכונן מראש - לעשות חשבון נפש: מה ברצוני לתקן ולשנות. הרצונות הללו הם הווידוי, צער על מה שעשיתי, קבלה על עצמי שלא אחזור לכך עוד.

בשונה מהווידוי בלחש, הווידוי בחזרת התפילה מכוון לתיקון הציבורי - כאן אפשר וצריך לחשוב על המצב החברתי של הקהילה והעם.

ווידויים אלו חוזרים בכל תפילה - הם צריכים להיות המאמץ הגדול ביותר, שמגיע לשיאו בתפילת נעילה - שם יש נוסח מיוחד של וודוי:

אַתָּה נותֵן יָד לַפּושְׁעִים. וִימִינְךָ פְשׁוּטָה לְקַבֵּל שָׁבִים.

וַתְּלַמְּדֵנוּ ה' אֱלהֵינוּ לְהִתְוַדּות.

אַתָּה הִבְדַּלְתָּ אֱנושׁ מֵראשׁ וַתַּכִּירֵהוּ לַעֲמד לְפָנֶיךָ.

כִּי מִי יאמַר לְךָ מַה תִּפְעָל. וְאִם יִצְדַּק מַה יִּתֶּן לָךְ:

נזכור שבכל תיקון שבין אדם וחברו צריך לפייס ולרצות את חברו - גם בכך צריך לעסוק ביום כיפור.

מלבד התיקונים המעשיים הללו צריך לחשוב גם על שינויים עמוקים יותר בחיים - יום כיפור זו הזדמנות לשינויים עמוקים, לצאת מהיום הזה כאדם אחר, אדם חדש. להגיע למחשבות גדולות יותר על החיים, לרצונות משמעותיים יותר מעצמך.

בהצלחה!