איך מתוכננים ליום הדין בראש השנה ממבחינת חשבון נפש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/09/23 10:48 ט בתשרי התשפד

שאלה

שלום רב,

איך עליי להתכוננן לראש השנה מבחינת חשבון נפש?

איך בדיוק לעשות חשבון נפש ו״סיכום״ של השנה האחרונה?

איך לבקש שאקבל את כל מה שאני רוצה לקראת השנה החדשה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אצטט לך מתוך הלכות תשובה לרמב"ם:

אע"פ שתקיעת שופר בראש השנה גזירת הכתוב, רמז יש בו, כלומר עורו ישינים משנתכם ונרדמים הקיצו מתרדמתכם וחפשו במעשיכם וחזרו בתשובה וזכרו בוראכם. אלו השוכחים את האמת בהבלי הזמן, ושוגים כל שנתם בהבל וריק אשר לא יועיל ולא יציל, הביטו לנפשותיכם והטיבו דרכיכם ומעלליכם. ויעזוב כל אחד מכם דרכו הרעה, ומחשבתו אשר לא טובה.

לפיכך צריך כל אדם שיראה עצמו כל השנה כולה כאילו חציו זכאי וחציו חייב. וכן כל העולם חציו זכאי וחציו חייב.

חטא חטא אחד, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף חובה וגרם לו השחתה.

עשה מצוה אחת, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות וגרם לו ולהם תשועה והצלה, שנאמר: "וצדיק יסוד עולם" (משלי י, כה). זה שצדק הכריע את כל העולם לזכות והצילו.

ומפני ענין זה, נהגו כל בית ישראל להרבות בצדקה ובמעשים טובים ולעסוק במצות מראש השנה ועד יוה"כ יתר מכל השנה.

ונהגו כולם לקום בלילה בעשרה ימים אלו ולהתפלל בבתי כנסיות בדברי תחנונים ובכיבושין עד שיאור היום.

צריך לבחון ולבדוק במה חטאת במשך השנה ולהתוודות על החטאים שלך. הווידוי הוא התשובה - התיקון לחטא (המשך דברי הרמב"ם):

ומה היא התשובה? הוא שיעזוב החוטא חטאו, ויסירו ממחשבתו, ויגמור בלבו שלא יעשהו עוד, שנאמר: "יעזוב רשע דרכו ואיש אוון מחשבותיו" (ישעיהו נה, ז).

וכן יתנחם על שעבר, שנאמר: "כי אחרי שובי נחמתי" (ירמיהו לא, יח), ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם, שנאמר: "ולא נאמר עוד אלהינו למעשה ידינו" (הושע יד, ד).

וצריך להתודות בשפתיו ולומר עניינות אלו שגמר בלבו.

כל המתודה בדברים ולא גמר בלבו לעזוב, הרי זה דומה לטובל ושרץ בידו, שאין הטבילה מועלת לו עד שישליך השרץ, וכן הוא אומר: "ומודה ועוזב ירוחם" (משלי כח, יג).

וצריך לפרוט את החטא, שנאמר: "אנא חטא העם הזה חטאה גדולה ויעשו להם אלהי זהב" (שמות לב, לא).

הבקשות לשנה הבאה צריכות להתמקד בדברים החשובים באמת: התחזקות והתעלות רוחנית, תיקון מידות, קיום מצוות ומעשים טובים, לימוד תורה ותפילה בכוונה.