האם כוחו של אלוהים מוגבל

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 05/03/23 22:21 יב באדר התשפג

שאלה

אם אני לא טועה, בשום מקום בתורה לא רשום שאלוהים טוען שהוא כל יכול, יתרה מכך, קיימים רמזים רבים לכך שאינו כל יכול, לדוגמה בריאת העולם בשישה ימים במקום בריאתו במיידי, היתכן שכוחו מוגבל?

תשובה

שלום רב,

אכן ישנו מקומות רבים התורה מדגישה את יכולתו הבלתי מוגבלת של הקב"ה, לדוגמא במשא ומתן של משה עם פרעה, או בפרשת ואתחנן ועקב ("הוא א-לקי הא-לקים וא-דני הא-דנים", הא-ל הגדול הגיבור והנורא") ועוד, ועוד יותר בתפילותנו.

המקומות בתורה בהם נראה כביכול דבר אחר, הפירוש הנכון הוא לא, שה' אינו יכול, אלא החליט שאינו פועל בדרך אחרת, כדי ללמד אותנו מדרכי פעולתו בעולמנו (כמו לגבי ששת ימי בראשית), לאפשר לבני אדם בחירה חופשית ועוד.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר