שאלה
ידוע לנו שאדם הראשון פרש מחווה 130 שנה.
ובשנת 130 לבריאת העולם. אומרים חז"ל הקדושים
בא למך לשאול שאלה. בסוף השיחה ביניהם. הבין אדם הראשון שיש תשובה בעולם, לכן חזר לחווה ונולד שת.
שאלה שלי הוא איך יכול לבוא למך (דור 9) בשנת 130 לבריאת העולם ולדבר אם אדם?
ידוע לי שיש עוד למך מצד קין. אבל הוא גם דור 6 לבריאת העולם. למרות שהכוונה שלך חז"ל הקדושים לאבא של נח. כי מזה נולד נח.
תשובה
בס"ד
שנה טובה
שאלתך קשה היא וכבר התעכב עליה בספר אמת ליעקב (קמיניצקי) פ"ד כה:
(כה) וידע האדם עוד את אשתו וגו'.
פירש רש"י וז"ל: בא לו למך אצל אדם הראשון וקבל על נשיו כו' אמרו לו קשוט עצמך תחלה והלא פרשת מאשתך זה מאה ושלשים שנה משנקנסה מיתה על ידך מיד וידע אדם וגו' עכ"ל. והנה לפ"ז כל ענין ספור תולדות קין שנתבאר בפסוקים הקודמים היה במשך מאה ושלשים שנה הראשונים לבריאת העולם דהרי למך הוא דור שביעי לקין, וכבר היו לקין ששה דורות, הרי מוכח מכאן שכל אלו עשרה דורות שבין אדם הראשון לנח שהוזכרו להלן בסוף הפרשה לא היו הבנים הראשונים שנולדו להם - עד שקינן לא הוליד עד שבעים שנה וכן מתושלח לא הוליד עד שהיה בן קפ"ז, אלא דהתורה לא הזכירה רק אלו שיצא מהם נח, אבל מה שנזכר אצל כל אחד ויולד בנים ובנות היינו בין קודם שנולד זה ובין לאחר שנולד זה שאנו מספרין עליו, אלא שהללו אין לנו שום עסק עמהם שהרי מעונינים אנחנו אך ורק להודע אודות נח שממנו הושתת העולם. וכן הוא בעשרה דורות שמנח עד אברהם - לא הזכיר הכתוב רק אבות אברהם אבינו.
ויתיישב לפ"ז היטב מה שלכאורה קשה על כל הפרשה מדוע נתאחרו כל כך להוליד, הא אמרינן בכמה דוכתי דבדורות הראשונים הולידו כבני ו' וז', דלמש"כ שפיר אפשר דהולידו כבר בגיל זה, אלא שהכתוב מזכיר רק את אלו שהיו אבותיו של נח ושל אברהם. וגם מצד אחר מסתבר כן, דזה דבר תמוה מאד לומר שכל אלו שהוזכרו בעשרת הדורות שמאדם עד נח היו הבן הבכור דנמצא דנח היה בכור בן בכור עד שת, וזה אינו מסתבר כלל, ולפמש"כ אין שום הכרח לומר כן. ועיין להלן ה' פכ"ח שביארתי לפי יסוד זה פשוטו של מקרא.
והנה אף על פי שמוכרחים אנו לומר כן לדעת המדרש שהביא רש"י, מכל מקום מצינו להרמב"ן ד' פי"ז שכתב וז"ל: והקרוב כי לא היו תולדותיו של קין רק ששה דורות עד המבול והיו בתולדות שת שני דורות יותר עכ"ל, והיינו שמבני שת היו שמנה דורות עד נח, ועיי"ש. ולפי דבריו האריכות בתולדות קין נגמרה בדברים שהיו בין למך לאשתו פסוק כ"ד, ושב אח"כ לספור הבריאה כולה, ועד שהתחיל שוב בתולדות אדם כדי לבוא אל נח רצה הכתוב להזכיר על דבר דור אנוש פסוק כ"ו100. ולפ"ז אזלו דברי למך לאדם הראשון, שהרי למך בעצמו היה קרוב לדור המבול ואדם הראשון מת כמה מאות שנים קודם.
והנה לכאורה יש להקשות על מש"כ בשיטת רש"י ממה דכתוב לקמן ה' פל"ב: ויהי נח בן חמש מאות שנה ויולד נח את שם ואת חם ואת יפת. ופירש"י וז"ל: א"ר יודן מה טעם כל הדורות הולידו למאה שנה וזה לחמש מאות וכו', ולפמש"כ הא יתכן שנולדו אחרים מקודם וכל הקושיא נופלת. אבל נראה דכאן א"א לומר הכי, כי זה ברור דבשעת הולידו את שם היה נח יותר מחמש מאות שנה, כי המבול היה בשש מאות שנה לחיי נח ז' פי"א, ושם היה בן מאה שנה שנתיים אחר המבול י"א פ"י, וא"כ על כרחך דהא דכתיב ויהי נח בן חמש מאות שנה וגו' קאי על ההולדה הראשונה. וגם אין להקשות מלשון ר' יודן שכתב: מה טעם כל הדורות הולידו למאה שנה וכו', דמשמע דלא הולידו קודם, דזה אינו מוכיח דעד מאה לא הולידו, אלא דתמיהתו היתה דלכל היותר הם הולידו למאה וזה לא הוליד עד חמש מאות, ודו"ק.
אבל מלשון רש"י לקמן י"ז פי"ז שכתב וז"ל: צא ולמד מעשרה דורות שמנח עד אברהם שמהרו תולדותיהן בני ס' ובני ע' וכו' עיין שם, משמע דמפרש דכל אלו שנזכרו בעשרה דורות עד נח היו אלו שנולדו בראשונה, וצ"ע. ועיין להלן י"א פ"י שהבאתי ראיה לשאלה זו מגופו של מקרא, ועיי"ש..
בכו"א בודאי שקשה המדרש שהביא רש"י, ודברי הרמב"ן מבוארים יותר, ועיין עוד באדרת אליהו שכותב על פסוק זה שזה כלול באין מוקדם ומאוחר בתורה ולידת שת הייתה הרבה יותר מוקדם ולא באו למך ונשיו לאדה"ר שהרי שת נולד כבר שנים רבות קודם. דברי האמת ליעקב מיישבים קצת את השאלה.
שנה טובה
יהודה הלוי עמיחי
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם