תרומת אברים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/01/07 19:07 כד בטבת התשסז

שאלה

שלום

אני מקווה לשמוע דוקא את דעת הרב שרלו בנושא, אם יתאפשר.

שמעתי שהרבה רבנים ממליצים לחתום על כרטיס אדי, בהתנייה שרב יאשר את התרומה.

אני מבין גם שהיו לרבנים הרבה דילמות בנושא אך נראה לי יש עוד בעיה רצינית בתרומת אברים.

אדם שחותם על כרטיס תורם, בעצם מכניס את עצמו למאגר של "אברים פוטנציאלים" ואותו חולה שנפשו דואבת עליו, מתפלל "שימצא" לו איבר. כך שבעצם הוא מתפלל שאחד מהחתומים על הכרטיס, ימות. ולדעתי צריך מאוד לחשוש לתפילה שכזו שהרי כתוב בגמרא שאמהות הכהנים הגדולים היו מביאים אוכל לרוצחים בשגגה משום שפחדו שהם יתפללו למותם של הכהנים הגדולים, שהרי שחרורם תלוי במיתתם. ולעניות דעתי זו סיטואציה דומה למצב הזה של תרומת אברים.

מה דעת הרב על נקודה זו?

תשובה

שלום וברכה
זו נקודה מאוד מעניינת, שבדרך כלל לא עולה בדיון ההלכתי.
יש לומר על כך שני דברים: ראשית, יש לנו אמון בבני אדם, שלא יתפללו על אחרים שימותו ויצילו אותם, כי אם יתפללו שאם ח"ו נגזר על אדם למות שלא בזמנו ואבריו יהיו ראויים להשתלה – שהמתפל יזכה בהם ויוכל להמשיך את חייו.
שנית, גם אם נניח שאתה צודק, הרי שיש לשקלל את הפחד מפני תפילה מעין זו שהיא אכן חמורה כמו שכתבת, עם האפשרות לקיים את המצווה הגדולה להציל נפש ולבוא עם מצווה זו לעולם הבא. נראה שאם נשקלל נבין שעדיפה האפשרות השניה, למרות החשש מהראשונה אם הוא אכן קיים.

כל טוב ושלא נדע