תפילת שמונה-עשרה

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 20/01/08 17:35 יג בשבט התשסח

שאלה

שלושת הברכות הראשונות בתפילת 18 הם שבח, 13 הברכות הבאות הן בקשה ושלושת האחרונות הן הודאה. אבל רק הברכה האמצעית של ברכות ה'הודאה היא הודאה, כי הרי ברכה י"ז-"עבודה" מתחילה במילה "רצה", שהיא בקשה [אם לא ציווי] {ולמה באמת מתחילים ב"רצה" שהיא בעצם ציווי?}

"והשב", "ותהי", וברכה י"ט-"שלום" מתחילה במילה "שים" ואח"כ ברכנו וכו'. אז למה כל שלושת הברכות האחרונות נחשבות הודאה, והרי רק האמצעית שבהם היא הודאה?!

תשובה

שלום רב,
לשון המשנה ברורה סימן קיב ס"ק א

(א) אל ישאל וכו' - דג' ראשונות למה הן דומין לעבד שמסדר שבח לפני רבו והאמצעיות לעבד שמבקש פרס מרבו אחרונות לעבד שקבל פרס מרבו שמשבחו והולך לו ולפי שהראשונות הן מסדר השבח וע"כ אין ראוי לשאול בהן צרכיו וה"ה אחרונים:
וזה על פי הגמרא בברכות ל"ד וכבר בגאונים הגדירו שברכות אחרונות שואלים בהם צרכי רבים, כך שאין כאן הודאה בלבד אלא, גם בקשת צרכי רבים.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה.