תפילת הדרך

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 27/08/07 20:34 יג באלול התשסז

שאלה

מתי אומרים תפילת הדרך? והאם יש פעמים שאומרים בלי ברכה?

אם נסעתי ושכחתי לאמר תפילת הדרך, האם עלי לאמר כאשר כמעט הגעתי למחוז חפצי? או אפילו סתם באמצע הדרך כשנזכרתי?

תודה רבה!

תשובה

לפי הגמרא (ברכות ל) אומרים תפילת הדרך על דרך של יותר מפרסה, שהיא ארבעה ק"מ. לפי פוסקים רבים זהו שיעור של מרחק, ולפי חלק מהפוסקים שיעור פרסה הוא שיעור של זמן ולא של מרחק, ולדעתם יש לומר תפילת הדרך על נסיעה של יותר מ72 דקות שזהו שיעור פרסה בהליכה. וכיום שהכנות בדרכים מרובות יש לנהוג למעשה לומר תפילת הדרך על כל נסיעה של יותר מארבעה ק"מ בדרך בין עירונית. עם זאת יש החוששים לדעה השניה (72 דקות), וכן יש אומרים שכאשר קיים רצף ישובים לא חייבו חכמים אמירת תפילת הדרך, ולכן יש האומרים תפילת הדרך בלי ברכה בדרכים קצרות באזור מאוכלס, בעיקר כשמדובר בנסיעה יום-יומית ושגרתית.
אם שכחת לומר, עליך לומר כאשר נזכרת, כל עוד לא הגעת למחוז חפצך.
כל טוב
רונן לוביץ