תפילין

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 05/12/06 13:45 יד בכסלו התשסז

שאלה

שלום,

1)האם כאשר התפילין של יד מונחים במקום שצריך בזמן ההנחה,

אבל טיפה מהם קצת באוויר ולא מהודקים עד הסוף,האם יש בעיה בזה?

2)האם יש בעיה אחרי ההידוק להעביר את הרצועה מאחורי היד ואז סביב הבית של התפילין ואז יישר לזרוע?

3)האם יש בעיה בכריכה סביב הבית לכרוך את היוד?

תודה מראש על התשובות....

תשובה

1. אין בעיה אם התפילין נמצאים טיפה באויר. מה שצריך לשים לב שלא יהיה שום דבר שחוצץ בין היד לבין התפילין, כגון קצה השרוול של החולצה. חציצה במקום שבו הרצועה מהדקת את הבית ליד היא הבעייתית ביותר גם תחת הבית וגם תחת הרצועה. בעיה קיימת גם מתחת שאר הבית, אבל אם אין שום דבר שנמצא בין הבית ליד, רווח קטן של אויר בין הבית ליד אינו מהווה חציצה.
3 2. יש מחלוקת אם יש עדיפות להדק את הבית ליד ואת היו"ד לבית באמצעות הרצועה, או שיש עדיפות שלא להעביר את הרצועה על הבית בכלל. היו"ד חייבת להיות צמודה לבית בשעת הנחת התפילין לכל הדעות, ובדרך הסוד אפילו כשהתפילין מונחים בשקית שלהם. לפי שיטה זו עדיף להעביר את הרצועה, בשעת הנחת תפילין, באופן שהיא תהדק את היו"ד לבית (ואפילו בתפילין שהיו"ד קשור לבית עם הגיד). כמו כן, לפי דרך הסוד יש להעביר את הרצועה מעל הבית באופן שתיווצר שם צורת האות שי"ן. אבל לדעת הפוסקים על דרך הנגלה יש עדיפות שלא להעביר את הרצועה על הבית, לא בהידוק היו"ד וגם לא במקום אחר כי קדושת הבית גדולה מקדושת הרצועה ולכן אין להעביר את הרצועה על גבי הבית. בנוסף, לשיטה זו אין להעביר את הרצועה באיזור היד שבו מונחות התפילין כדי שלא יווצר מצב שהרצועה חוצצת בין הבית לבין היד.
מובן שרצוי שתברר לפי איזו שיטה נוהגים בבית/ עדה אליהם אתה משתייך ולפי זה תנהג.