תפילין של רבינו תם

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 11/05/07 10:48 כג באייר התשסז

שאלה

שלום רב! רציתי לדעת האם כל מי שרוצה להניח גם תפילין של רבינו תם יכול, או שזה רק לאדם ירא שמים וכד'.

אם אפשר לתת פירוט נרחב בתשובה אני אשמח.

בתודה מראש!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בעזה"י

שלום,

שיטתו של רבינו תם היא להלכה לדעתו ולא מנהג חסידות.
רק בדורות שאחריו תיקנו המקובלים (החל מהאר"י דרך הבן איש חי ועד מקובלי דורינו) כי בתפילין של רבינו תם יש בחינה אחרת ו'אור אחר' ולכן ראוי להניח תפילין ר"ת בנוסף על אלה של רש"י.

על כן מצד הדין אין איסור להניח.
אך יש חשש ליוהרא- אדם שמניח ומשים עצמו כבעל מדריגה גבוהה ומתגאה בקרב הקהילה שלו.

במקרה כזה זה תלוי במקום בו מניחים.
אדם שרוצה להניח בצנעה בביתו לאחר התפילה- בוודאי יכול.
אדם שרוצה להניח בתפילה או בלימוד במקום ציבורי אזי לענדת"י זה תלוי.
יש מקומות שבהן לא נהגו כלל להניח תפילין ר"ת ובמקום כזה אדם שיניח יבלוט מאד ויעורר אנשים מסביבו לשאול "הגם שאול בנביאים???" כלומר, מה זה נעשה לנו פתאום צדיק...
במקום כזה עדיף שלא להניח בציבור.

אבל ב"ה זכינו ויש בתי מדרש רבים ואפילו בתי כנסת של קהילות שיש בהם אנשים רבים עם דרישת ה' בכל לבב ועם בקשת ה' ובקשת דבקות ובמקום כזה ייתכן שיש מעט הנוהגים (אולי אפילו רבים) להניח תפילין ר"ת וגם אם אין, הרי שזה יתקבל בעין יפה ומתוך הבנה שאדם רוצה להתעלות, להתקדש ולהטהר- במקרה כזה מותר ורצוי.

ורק אאיר שבעוד שאנו מבקשים את ה' בתפילין ר"ת הרי שיש לנו עוד עבודה רבה עם התפילין הרגילות שלנו (רש"י) להקפיד בהן יותר ואף להניח אותן למשך זמן רב יותר.
ובישיבתנו בצפת ת"ו היו שנהגו להתעטר בתפילין שלהם גם בסדרים וגם בתפילת המנחה...

"יעטני כחתן יכהן פאר וככלה תעדיה כליה"
בברכה,
אור
צוות ישיבת צפת

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן