תפילה

חדשות כיפה רבני בית הלל 21/05/12 16:48 כט באייר התשעב

שאלה

שלום לרב.

מדוע בימים שאין אומרים תחנון, אומרים את ברכת "סלח לנו אבינו כי חטאנו.."?

זה לא קצת סותר את העובדה שזה יום ללא תחנון?

תודה רבה.

תשובה

מאור היקר,
שלום.

שאלה נאה שאלת, אם כי התשובה קשורה בעצם הבנת מבנה התפילה. תפילותינו מורכבות מליבה (ק"ש ושמונה עשרה) ותוספות שונות.
נפילת אפיים היא תוספת שברור שנהגה כבר בימי התנאים (כך בסיפורים המפורסמים על נפילות אפיים של חכמים מחכמי חז"ל), אך היא לא שווה במעלתה לתפילת עמידה.
חכמינו תיקנו לנו בכל יום חול להגיד שלוש פעמים ביום את כל ברכות שמונ"ע, ובכללן ברכת סליחה ומחילה. תקנה זו חזקה הרבה יותר מכל תקנה של ביטול התחנון, שהוא בעצם תוספת של בקשת מחילה ותחנונים. כלומר, ברבות השנים נוספה תקנה של תוספת תחנונים, שאותה אין אומרים בימים בהם לא ראוי להתחנן יתר על המידה.
ברכת סלח לנו היא חלק ממצוות התשובה שמוטלת על כל אדם מישראל בכל יום ויום, ואין לוותר עליה, למעט בימים טובים ושבתות, בהם סברו אנשי כנסת הגדולה שלא ראוי כלל להזכיר את חטאי עמנו.

כל טוב סלה,
צחי הרשקוביץ
רב קהילת "נצח שלמה", פ"ת.