תפילה אישית מהלב

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 22/02/07 22:09 ד באדר התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום רב,

ברצוני לדעת אם בזמן התפילה מותר לי בקטעים מסויימים להתחבר דרך דיבור מהלב ולא אך ורק דרך הכתוב...אני מתחבר יותר למה שיושב אצלי בלב הרבה פעמים ויוצא לי בסוף תפילת שמונה עשרה בד"כ לחשוב על הנושאים המעיקים עלי,

מותר?

בתודה ובהערכה מראש

תשובה

לשואל שלום רב.
כך כתוב בשולחן ערוך (קיט א'): "אם רצה להוסיף בכל ברכה מהאמצעיות מעין הברכה (כלומר באותו נושא) - מוסיף. כיצד? היה לו חולה מבקש עליו רחמים בברכת רפאינו, היה צריך פרנסה מבקש עליה בברכת השנים. ובשומע תפילה יכול לשאול כל צרכיו" כלומר אתה יכול להוסיף בלשונך בכל ברכה ע"פ הנושא שלה, בלשונך הטבעית, בדיבור מהלב. ובברכת "שומע תפילה" אתה יכול להוסיף כל בקשה שהיא. אדרבא בגמרא ברכות כתוב שהעושה תפילתו קבע אין תפילתו תחנונים ואחד ההסברים בגמרא הוא כל שאינו מחדש בה דבר! ולכן זה ודאי דבר חיובי.
מלבד כל זה ודאי שבזמנך הפנוי אתה יכול לפנות לקב"ה בלשונך ולבקש מה שעל ליבך.
בברכה
אפי קיציס