תענית שובבים - קבלת תענית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/02/02 11:36 כא בשבט התשסב

שאלה

לרב שמואל אליהו שלום רב!

במחילה מכבודו, אבקש תשובה מהירה כי זה דחוף להיום.

1. שכחתי לקבל היום בשעת המנחה תענית שובבי"ם למחר (יום שני) ונזכרתי רק לאחר השקיעה (5 דקות לפני צאת הכוכבים) אך לפני תפילת ערבית ואז קיבלתי על עצמי את התענית. האם זה תופס ומה דיני למחר - לצום לא לצום ?

2. אבקש אם אפשר פירוט מתי אפשר לקבל תענית זו בדיעבד (אם בכלל) כגון: בשחרית/ ערבית/ לפני מנחה/ בתחילת שבוע או מספר ימים קודם כי כבר קרה לי מספר פעמים ששכחתי לקבל התענית בתפילת המנחה דווקא למרות שרציתי ובכך פיספסתי את הצום.

יישר כח על מסירות הנפש להחדרת התורה ולאהבת ישראל שבך וה' ישלם לך כמפעלך.

תשובה

בס"ד
מצטער שראיתי השאלה רק היום.

1- בבן איש חי ש"ש ראה לז כתב שאפשר לקבל תענית בין השמשות אם לא התפלל ערבית. ועיקר דבריו ללמד שיוכל לומר "עננו" בתפילה.
2- עדיף לקבל במנחה הצמודה לתענית כדי להתפלל על תעניתו שתתקבל. ואם קיבל בכל שעה ביום קודם - מקובל.
3- אם קבל מספר ימים קודם ואלו תעניות רצופות כתב השו"ע שקבלתו קבלה. אמנם אם הם לא רצופים זו מחלקות ומובאת בשו"ע (תקסב ח) ולדעת רמ"א נהגו העם שהקבלה למספר ימים מראש היא קבלה אפילו אינם רצופים