תענית בכורות וטיסה לחו"ל

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 18/04/16 17:15 י בניסן התשעו

שאלה

אחר צהריים טובים כבוד הרב,

אני בכור ונהגתי לצום כל שנה בתענית בכורות ולהיפטר מהצום ע"י השתתפות בסעודת מצווה. השנה, אני טס לחו"ל כדי לחגוג פסח יחד עם המשפחה שלי, והטיסה ביום חמישי בלילה. אני אמור לנחות בארה"ב ב6:00.

1. לפי איזה שעון אני מתחיל את הצום?

2. אני אסיים בע"ה ביום חמישי סדר נזיקין ואני רוצה לעשות סיום וסעודת מצווה, אבל אני חושש שלא יהיה לי מניין על המטוס או בשדה התעופה כשאנחת. האם אני יכול לעשות 'סיום' בלי מניין? במידה ולא, האם אני יכול לעשות את הסיום בלילה שלפני? כלומר בלילה שבין חמישי לשישי, כדי להיפטר מהצום?

תשובה

1. הצום מתחיל מבחינתך במקום שבו תהיה בעלות השחר. כלומר, בערך שעתיים וחצי לפני הנחיתה.
2. אין צורך במניין ל'סיום'. מכיון שמעלות השחר אי אפשר לאכול עד לאחר שחרית, לכן אני מציע שתעשה את הסיום לאחר שחרית, בשדה התעופה או בבית כנסת במקום שבו תהיה ביום שישי בבוקר.
יישר כח
חג כשר ושמח