תנור אפיה - תא אחד או שני תאים?

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 30/11/06 01:03 ט בכסלו התשסז

שאלה

תשובה

זו תשובתו של מו"ר הרב אליקים לבנון שליט"א - ראש ישיבת אלון מורה ורב הישוב:

[א. בתנור עם שני תאי אפיה] (האפשרות העדיפה יותר):

1. יש לייחד תא אחד לבשרי ותא אחד לחלבי/פרווה (אפשר גם בשרי/פרווה בתא אחד, אך עדיף חלבי/פרווה מפני שיש פחות שומן ולכלוך).
2. יש לייחד תבניות מיוחדות לכל סוג.
3. אם מדובר בתבניות הקטנות מִפּנים התנור שמניחים אותן על הרשת – יש לרכוש רשת מיוחדת לכל סוג (חלבי, בשרי, פרווה).
4. אפשר לאפות חלבי בתנור המיועד לכך, ומיד אח"כ לאפות בתבנית פרווה – אין צורך להמתין, אין צורך לחמם. יש לוודא שאין שאריות חלב, גבינה וכד' בעין.
5. לכתחילה רצוי לאפות אפיה חלבית לחוד, ופרווה לחוד. אם אפו יחד חלבי בתבניתו ופרווה בתבניתו באותו תא בו זמנית – המאפה הפרווה הוא בחזקת חלבי מותר לאוכלו לאחר בשר, אין לאוכלו בסעודה בשרית.
לגבי התבנית יש להמתין 24 שעות ואח"כ אפשר להמשיך ולהשתמש בה כתבנית פרווה.
6. מאכל פרווה שנאפה בתבנית חלבית או בשרית –
אם התבנית אינה בת יומה מחלב או מבשר והיתה נקיה לפני האפיה –
המאכל פרווה לכל דבר.
אם התבנית בת יומה מחלב או מבשר –
למנהג הספרדים – המאפה פרווה
למנהג האשכנזים – המאפה בחזקת חלבי או בשרי ואין לאוכלו עם המין השני.

****

[ב. תנור עם תא אפיה אחד: ]
1. לכתחילה אין לאפות בשרי וחלבי כלל באותו תא אפיה.
2. אם אפה בשרי ורוצה לאפות חלבי – יש לנקות היטב את התנור ולהפעיל אותו על החום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
אח"כ יכול לאפות חלבי בתבנית חלבית (וכן להיפך כמובן).