תלמוד

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 18/04/07 18:16 ל בניסן התשסז

שאלה

איך זה שבתלמוד יש כל כך הרבה דעות על כל דבר? מה כל אחד אומר את מה שהוא חושב? את זה כל אחד יכול לעשות.. למה אין דעה אחת ברורה?

תשובה

השאלה שלך מתמצה בשאלה רחבה אחת: כיצד ייתכנו מחלוקות בתורה שטוענת להיותה אלוקית?
שאלה זו מניחה שכיוון שמקורה של התורה הוא אלוקי, ומכיוון שהקב"ה אחד ושמו אחד, הרי שהאמת היוצאת מפיו צריכה לבא לידי ביטוי במסר אחד חד-משמעי וברור.

ברם, הנחה זו נכונה באופן עקרוני ביחס לאמת הגדולה שנמצאת בידי הקב"ה. אולם כאשר אנו יורדים אל המציאות, והאמת התורנית ה'טהורה' נפגשת עם עולמו של בשר ודם, ש'כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות', הרי שאמיתו של הקב"ה נתפסת אצל כל אחד מבני האדם באופן שונה במקצת מחברו.
כל אחד מבני האדם מפרש ומקבל את דברי ה' על פי הכלים שמצויים בו: שכלו, רגשותיו וכדומה. וממילא יכולת הקבלה של בן האנוש הינה מוגבלת וצרה, ומסוגלת לקבל ולהכיל רק חלק ממכלול האמת כולה.
על כן כאשר מתבטא מי מן החכמים, הוא מבטא את חלקו שלו בתורת ה', את הבנתו החלקית של המכלול השלם. באופן זה, כל חכם מבטא דעה שונה ופרשנות אחרת לתורת ה'.

עקיבא