תכלת

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 01/05/08 20:18 כו בניסן התשסח

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב

קראתי לגבי תכלת שהסיבה שדווקא תכלת זה כי "תכלת מזכיר את הים -וים מזכיר את השמיים- והשמיים מזכירים אבן ספיר ואבן ספיר מזכירה את כסא הכבוד"

האם לא היה עדיף לשאת אבן ספיר שמזכירה באופן ישיר את כסא הכבוד במקום התכלת בצורה עקיפה כל כך? (או שמא עדיף ככה כי זה בעייתי בצורה ישירה?)והאם כדי באופן כללי לשאת על הגוף (כצמיד או על שרשרת)אבן ספיר? ואם אני לא לובש תכלת האם זה יכול לשמש לי כתחליף שמסמל עבורי את כסא הכבוד במקום התכלת(ואולי אפילו בדיעבד)?

תודה מראש

גלעד

תשובה

בס"ד

צריך לדעת שהמדרשים לא נכתבו בצורה פשטנית ולנו אסור ללמוד אותם בצורה כזו. כל מדרש טמון בו יש רחב שאין לו סוף.
כדי ללמוד ולהבין מדרשים יש להקדים וללמוד דברים בסיסיים יותר.
למשל, לפני הגישה למדרש זה יש צורך להבין מה משמעות "ספיר" "ים" "שמיים" ובוודאי "כסא הכבוד".
למשל, תכלת מציינת את התכלית והסיום של כל פעולה. מגמת המדרשת הייתה אולי לחנך אותנו להסתכל כבר בתחילת הפעולה על סופה.