שאלה
שלום הרב,
ריכלתי עם אחיותיי על אישה אחת שעשתה לי עוול גדול, וריכלתי די הרבה.
מה עליי לעשות עכשיו? בהתחלה זה היה מתוך מצוקה קשה,אך לאחר מכן, זה היה כדי להסביר תתקופה שעברתי ותמצב שהגעתי אליו.איך אחזור על כך בתשובה?מה דעת הרב על זה?
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה
זו שאלה רבת משמעות, הנוגעת כמובן לכל השנה כולה, אך במיוחד בחודש אלול.
צריך להיכנס למהלך של תשובה ותיקון, כי אכן מדובר בדבר התנהגות התובעת את תיקונה.
מה עושים ?
א. יש קודם כל לברר מה לא היה בסדר במה שעשית. לעתים מותר לאדם לדבר על עוול שנעשה לו, ולפרוק את אשר על לבו, אך כמובן גם לזה יש כללים והגבלות. כדאי ללמוד את הסעיפים הראשונים של שמירת הלשון פרק י ולראות מה לא היה בסדר ומה היה מותר במה שעשית.
ב. הנכון ביותר הוא לבקש את סליחת אותה אישה עליה דברת, אם זה ניתן. לא תמיד זה ניתן – הן בשל העובדה שלעתים המתח גדול והוא רק יחריף את הבעיה, והן בשל העובדה שהיא לא יודעת ואולי הסיפור יצית מחדש את האש. ברם, אם זה ניתן, חובה להתגבר על הבושה ולתקן.
ג. במקביל, לחזור אל אחיותייך ולנסות לתקן – לבטא את הצער שלך, להציג את הדברים הטובים שקיימים באותה אישה, ולשקם ככל הניתן את הנזק.
ד. לעשות תשובת המשקל, ולקבל על עצמך תיקונים נוספים בתחומי לשון הרע ורכילות, כדי שהכישלון יהפוך למקור עוצמה.
וד' הטוב יכפר בעד.