תחילת הצום

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 17/03/11 11:09 יא באדר ב'

שאלה

ב"ה

קמתי מוקדם בבוקר מאוד צמאה ושתיתי (השעה היתה 4:20) עכשיו הסתכלתי ב"זמני היום" וראיתי שהצום התחיל ב4:20

מה זה אומר מבחינתי? ששברתי את הצום על ההתחלה? כמובן שכשקמתי בבוקר לא אכלתי/שתיתי ואני עדיין "צמה" השאלה אם זה באמת "תופס" או שאבוד ואני בעצם לא נקראית צמה?

אשמח לתשובה מהירה!

המשך צומועיל

תודה.

תשובה

שלום
א. זמני הלוחות הם מה שנוהגים לכתח' אך אינם מכוונים "על הדקה" מפני שיש הבדל בין אזורים ובעבר לא היו שעונים ב. בנוסף יש מחלוקת בהגדרת זמן עלות השחר ואמנם לכתח' נוהגים כשיעור הנמוך אך מעיקר הדין בצומות הקלים שהם מדרבנן הלכה כדעה המקלה שהצום מתחיל כמה דקות מאוחר יותר (כשהחמה 16.1 מעלות מתחת לאופק) ומכל מקום גם מי ששכח שהיום צום ואכל צריך להמשיך לצום (שו"ע תקסח, א.)

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיני בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=393