שתיה חמה בשבת בבוקר ללא קידוש

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 01/10/06 09:32 ט בתשרי התשסז

שאלה

בע"ה

לכבוד הרב שלום!

אני קמה בשבת בבוקר לתפילת שחרית .

האם מותר לי לשתות שתיה חמה או לאכול חתיכת עוגה ללא קידוש לפני שאני הולכת לתפילה?

תודה מראש

הילה

תשובה

כבר בגמרא מופיעות התבטאויות נגד אכילה לפני התפילה. יש שסמכו על הפסוק "לא תאכלו על הדם": לא תאכלו לפני שאתם מתפללים על חייכם ("דם"- נפש החיים) יש שסמכו על הפסוק "ואותי השלכת אחרי גווך"- עניין גאווה, שאדם דואג לעצמו ולרווחתו לפני שמתפלל לפני הקב"ה.
פוסקים בדורות האחרונים התירו לטעום משהו לפני התפילה בימים בהם חוזרים מאוחר מן התפילה, ואדם יודע כי ירגיש חולשה ממשית אם לא יאכל עד שעה מאוחרת. זו הסיבה שהרבה טועמים משהו לפני תפילת השבת בבוקר. צריך לדעת כי חלק מהפוסקים המתירים, לא מתירים לאכול אלא רק לשתות, וגם שתיה ללא סוכר.
לגבי האכילה לפני קידוש, מכיון ש"קידוש- רק במקום הסעודה" והטעימה של הבוקר, לפני התפילה, איננה "סעודה", הרי שמי שסומך על ההיתר של ה"טעימה" לפני התפילה, יכול לטעום גם ללא "קידוש".