ש"ץ בעל תסמונת דאון

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/03/07 04:27 כא באדר התשסז

שאלה

כבוד הרב

שלום וברכה

בבית הכנסת שלנו התעוררה שאלה: נער בעל תסמונת דאון מבקש להיות שליח ציבור של הקהילה. לצורך זה הוא למד את התפילה והוא אכן מסוגל לעקוב אחרי התפילה אולם מבטאו משובש. עבור הנער הדבר חשוב ביותר. התעוררה השאלה: האם יש מניעה מלתת לו להיות שליח ציבור במצב זה? האם כל אחד יכול להיות שליח ציבור? ואולי דווקא הוא יכול להיות שליח ציבור מעולה?

בברכת התורה

משה כהן

תשובה

ב"ה

שלום.

יש לדעת את האבחנה הקלינית שלו מפני שיש סוגים שונים של התסמונת וזה משתנה מאדם לאדם ולכן גם ההגדרה ההלכתית שונה .
בעיקרון אם הדעת שלו צלולה אז הוא חייב במצוות ויכול להוציא ידי חובה אחרים . ומצווה גדולה לטפח אותו ולקרב אותו ולתת לו תפקדים שהוא יכול ומסוגל לעשות. ואם דעתו צלולה אך שפתו משובשת אז כאן צריך לדעת את האבחנה ולעמוד בדיוק על ההגדרה של "שפתו משובשת" ואולי כדאי לחפש לו תפקיד של סומך ועוזר לחזן? ואולי שיגיד בשחרית עד ברוך שאמר?
ואולי אפשר לפרגן לו בתפקידים חשובים נוספים.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.