שמירת הלשון וכיבוד הורים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 16/06/10 09:37 ד בתמוז התשע

שאלה

לרב שלום לקחתי על עצמי את הנושא של שמירת הלשון ומעט התרחקתי מהמשפחה ולכן אמי מאוד פגועה וכועסת עלי היא טוענת שכאשר היא מגיעה לידי אני הולכת מהמקום מכיוון שאני חושבת שהיא מרכלת ולכן היא ממש פגועה וכועסת עלי אני חושבת היא ממש צודקת שהיא כועסת עלי אבל קשה לי לשמוע רכילות ולכן הרבה פעמים שהיא פגועה קורה לי משהו לדוגמא היא כעסה עלי ונפגעה כאשר לא ישבתי לידה כשבקשה ממני אבל פה באמת שלא התכוונתי כי הלכתי להליכה וכדי לא לפגוע בה דברתי איתה קצת בעמידה ואז הלכתי ואז בהליכה כתוצאה מהפגיעה של אמי נפלתי ועקמתי את הרגל וכו' הרב מה אעשה שאמי לא תפגע ממני וגם לשמור על הלשון והאם יש קשר בין ההקפדה של אמי לבין העונש מה'?והאם הדרך בה אני נוהגת היא לקויה?

תשובה

שלום לך,

לשון הרע הוא האיסור החמור ביותר בתורה ומזיק לכל הסביבה וניזקיו במקרים רבים נמשכים הרבה לאחר שהאדם נפטר מן העולם.

הקב"ה נתן תורה לבני אדם ולא למלאכי שרת. כדברי משה רבנו למלאכים : וכי יש בינכם קנאה ותחרות ? וכי אתם חייבים בכיבוד הורים.
מכאן אנו למדים שחובתנו בעולם הזה להתמודד עם הקשיים ולא לברוח מהם.

אם אינך יושבת ליד אמך את פוגעת בה ! את עוברת על כיבוד הורים בכך שאת מתרחקת.
ולכן הנהגתיך אינה טובה.
גם ללמד את ההורים הלכה אסור(אלא באופנים מיוחדים).
עצם האמירה להורה שהוא טועה (ואפילו שהוא צודק) אסורה.

לכן חובתך לשבת ליד אמך, לנסות שנושאי השיחה לא יהיו על אנשים אחרים ובכך להנצל מאיסור לשון הרע (את צריכה להכין מלאי של נושאים שיענינו את אימך).

אם בכל אופן היא מדברת על אחרים תחשבי כל הזמן באופן הבא:
זה מה שאימי חושבת, יש לה צורך לספר לי את זה, זה בטוח לא נכון וניתן לפרש את הענין באופן אחר לפיו הדברים יראו באור חיובי.
כמובן שאמך אינה צריכה להרגיש במחשבותיך - אלו לליבך פנימה.

דבר נוסף שעליך לעשות הוא להתחזק בעצמך בשמירת הלשון בכל מקום ובכל זמן אחר - זה מועיל וזה משפיע גם עליך לטובה וגם על כל ישראל ובכלל זה אימך.

אם תקפידי באופן מוחלט בכל מקום ובכל זמן אחר - לא תנזקי מדיבורים שאת שומעת מאמך.

בברכה ובהצלחה דוד לוי