"שלא עשני אשה"

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/01/03 13:37 י בשבט התשסג

שאלה

לכבוד הרב עוזיאל אליהו!

הרבה פעמים נשאלה השאלה, למה כתוב "שלא עשני אישה"?....והתשובה לכך היא שבעצם אישה אינה חייבת ברוב קיומי מצוות התורה...

אם כך..למה לא כתוב "שעשני גבר"?

תשובה

בס"ד
שלום רב
שאלה זו קיימת בכל סדרת הברכות של ברכות השחר שלא עשני עבד "ושלא עשני גוי " ושלא עשני אשה " וכבר היו מי שהציעו לשנות את הנוסח ולכתוב בצורה חיובית "שעשני יהודי "אלו שהציעו את השינוי הזה ,אינני יודע היום אם הם מקיימים את הצעתם ,שנתפסה כבר סידור התפילה שלהם .להגיד לך מעולם לא ראיתי נכד ליהודי רפורמי שמקפיד על מנהגי הסבא ,שהסבא שלו הרפורמי ,במילים אחרות המסורת היא זו שהחזיקה אותנו כעם העתיק ביותר בעולם ,הקפדה המדוייקת על כל תג ותג היא ערובה להמשך קיומינו כעם . לעצם השאלה ודאי הוא שהיתה סיבה לחכמים מדוע ניסחו זאת בלשון שלילית .
כי לשון החיובית היא יותר קשה לברך עליה ולהודות במציאותה .כמו שאי אפשר לתרגם את המצווה " ואהבת לרעך כמוך " אלא בלשון שלישית מה ששנוי עליך אל תעשה לחבריך " אבל ראה איזה פלא האשה מברכת " שעשני כרצונו " ברכה גדולה ונשגבה ששום גבר בעולם לא יוכל לברך שהוא עשוי כרצונו של הקד"בה .
שמדברים על מעמד האשה ביהדות צריך ללמוד את הברכה הזו לעומק ,ותודה לך שהארתה את עיננו בלשון החיובית של ברכות השחר לאשה לעומת הברכה השלילית של הגבר .
בברכה .