שחיטת חיות

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/04/07 23:53 כד בניסן התשסז

שאלה

האם אין בעיה מזה ששוחטים חיות?

זה להרוג את החיה..

תשובה

את מעלה נקודה עדינה ורגישה הרב קוק התייחס בהרחבה לשאלה זו במאמר שנקרא "חזון הצמחונות והשלום".
הרב קוק אומר שעל האדם הראשון ה' אסר לאכול בעלי חיים. רק לאחר המבול התיר ה' לנח (וממנו והלאה) לאכול בעלי חיים. הרב קוק גם טוען שלעתיד לבוא שוב יחזור מצב העולם כמו שהיה לפני המבול ואנשים לא יאכלו בעלי חיים.
אבל הוא מעלה נקודה מאד מעניינת (מעניין גם לראות במציאות עד כמה היא נכונה). האדם בימינו נמצא ברמה מוסרית, שהימנעות מאכילת בעלי חיים בגלל שזו הריגת בעלי חיים גורמת באופן מעשי לעיוות בהתנהגות. חמלה מוגזמת (ומוגזמת היא שהתורה לא חייבה אותה) על בעלי חיים גורמת כמעט בהכרח להתאכזרות לבני אדם. אתן רק דוגמה אחת מאד מאד קרובה אלינו. בתקופת גירוש גוש קטיף נזעקו כל מיני יפי נפש על אומללותם של בעלי חיים שנותרו שם ללא קורת גג, ואילו לבני אדם שנותרו ללא קורת גג התייחסו במקרה הטוב בשוויון נפש.
הרב קוק אומר שכאשר האדם יגיע למדרגה של חמלה אמיתית על בני מינו יהיה אפשר לחזור ולחמול גם על בעלי חיים, שהוא באמת המצב האידאלי.