שבע ברכות

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 23/10/12 23:00 ז בחשון התשעג

שאלה

ב"ה

לכבוד

הרב המשיב

שלום רב.

שאלותי הבאות מתייחסות למציאות די נפוצה, שבה במסיבת שבע ברכות, מתברר שחלק מהסועדים לא נטלו ידיים ואכלו לחם, ולכן מתעוררת השאלה האם אחד מהם יכול לברך את אחת משבע הברכות.

והשאלה מתחלקת לכל אחד מהמקרים הבאים:

א. מי שאכל עוגה, כזית ומעלה?

ב. מי שאכל עוגה, פחות מכזית?

ג. מי שלא אכל עוגה, אבל אכל דברים אחרים, שברכותיהם בפה"ע, בפה"א, שהכל, כזית ומעלה?

ד. מי שלא אכל עוגה, אבל אכל דברים אחרים, שברכותיהם בפה"ע, בפה"א, שהכל, פחות מכזית?

ה. אם בכל ה'מסיבה' הזאת, כולם לא נטלו ידיים, אלא אכלו רק עוגה, כזית ומעלה?

ו. אם בכל ה'מסיבה' הזאת, רק 9, או 8, או 7, או 6, נטלו ידיים, והשאר אכלו כבסעיף א? ג? ד?

ארשה לעצמי לציין שהשאלות האלה אינן 'שאלות של רבי ירמיה', אלא הן לקוחות מתוך המציאות.

ויהי רצון שכב' הרב יישאל תמיד שאלות של שמחה של מצוה.

תודה רבה.

תשובה

שלום
צריך שבעה שיאכלו פת, ועוד שלושה שיאכלו לכל הפחות פירות. וכך המנהג (עיין בספר הנישואין כהלכתם יד, מא). יש אומרים שאפשר לכבד בברכה גם את מי שלא אכל בעצמו. ויש אומרים ש[רק מי שאכל כזית פת יכול לברך אחת משבע ברכות, וכך ראוי לנהוג. ואין למחות ביד המקלים, שיש להם על מי לסמוך] (עיין בנישואין כהלכתם יד, צה).
בברכה אייל משה