שאלות על ספר יונה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 02/10/06 21:31 י בתשרי התשסז

שאלה

אני רוצה לשאול כמה שאלות על יונה:

1. למה כתוב שיונה היה במעי הדגה ולא במעי הדג?

2. למה ליונה קראו יונה?

תודה רבה...

אני...

תשובה

שלום רב
אני שמח על השאלות, אם כי הואיל והן קצרות אענה גם אני בקצרה אחת לאחת, ואם יהיה רצון אשמח להמשיך ולענות על שאלות נוספות.
וכעת אל השאלות עצמן:
1. באופן הפשוט בתנ"ך אנו מוצאים את המילה דגה כמה וכמה פעמים, ונראה שהכוונה היא למין הדגים, ולא דוקא על נקבה לעומת זכר. הלשון הזו היא לשון ספרותית לשבח הכתב. וכך משמע בפשטות מפירושו של האבן עזרא, אם כי בפסוק שלנו ישנו הסבר מיוחד. חז"ל עמדו על כך, שבתחילת הפסוק מופיע דג, שה´ שולח דג, ואילו בהמשך מופיע שבולעת אותו דגה, ולכן ראו חז"ל בכך סתירה וענו, שבתחילה בלע דג זכר את יונה, והיה המקום מרווח ולכן לא התפלל לה´. ראה זאת ה´, וציווה לדג לפלוט את יונה ודגה נקבה בלעה אותו, והיא היתה קטנה יותר וביטנה צרה ודבר זה גרם לו לצער רב יותר ואז הוא התפלל.
2. לא מצאתי מיוחדות בשם הזה, למרות שחיפשתי בכמה מקומות, ונראה שבאופן כללי חז"ל לא ראוי סיבה מיוחדת לשם, פשוט זה השם שקבעו לו הוריו. כמובן שתמיד יש אפשרות להעלות רעיונות לשאלות מעין אלו, לראות בכך רמזים שרומזים לנו, אך דברים אלו חשוב שיתאימו עם דברי חז"ל ועם הפסוקים באופן הכללי. ובכך לא אפריע לסגור המעיין של הרעיונות.
בברכה
יצחק.
zahig2@shoresh.org.il